Начална страница | Здраве | СТРАДАМ ОТ МЕНИЕРОВ СИНДРОМ ИЛИ ОТ НЕЩО ДРУГО?

СТРАДАМ ОТ МЕНИЕРОВ СИНДРОМ ИЛИ ОТ НЕЩО ДРУГО?

image

Едва ли има човек, на който поне веднъж в живота му не се е случило да получи световъртеж…

Заедно с главоболието те са най-честите оплаквания в практиката на всеки невролог.

Като че ли световъртежът атакува малко повече жените, в сравнение с мъжете. Какво всъщност представлява световъртежът? Той е илюзорно чувство за движение на предметите около нас или нестабилност на самия човек. Най-често той се проявява в двеосновни форми. Остро настъпващият световъртеж, при който е налице движение на предметите в кръг, в хоризонтална или вертикална плоскост, може да се съпътства от чувство на потъване. Като правило той почти винаги се съпровожда и от други симптоми - гадене, повръщане, изпотяване, сърцебиене, "треперене" на тялото. Понякога неговата интензивност е толкова голяма, че не позволява на човек да се изправи от леглото. Този световъртеж може да ни сполети остро, когато сме в пълно здраве и да ни остави "извън строя" за часове, а дори и за няколко дни. Случва се често да ни се завие свят при обръщане в леглото или при по-рязко завъртане на главата или изправяне от наведено положение. Много често болният може да усеща "заглъхване" на ушите или шум в едното ухо. Понякога може да настъпи бързо намаляване на слуха до пълна глухота на ухото, която да остане трайна, ако своевременно не се потърси лекарска помощ.

Другият вид световъртеж не протича така "остро". Той се развива бавно, почти незабелязано. Описва се от страдащите като замайване, шеметност,чувство, че главата им не е бистра. Затова и пациентите не могат да определят точно неговата поява, за разлика от по-горе описаната форма, при която болният може да назове дори и часът на появата му. В тези случай посещението при лекар най-често се отлага със седмици, дори и с месец с надеждата, че оплакванията ще преминат от само себе си. Понякога това наистина се случва, но след време почти задължително ги сполита "нова криза". Освен световъртежа е налице в повечето случаи и нестабилност на равновесието, залитане в различна посока. Може да има изтръпване на част от лицето, нарушение на говора, двойно виждане и други оплаквания, които да бъдат предвестник на инсулт или друго сериозно заболяване на нервната система.

Най-често пациентите провеждат първата "консултация" със свои приятели или съседи, които им казват, че те имали същите оплаквания и докторът им поставил диагноза "Мениеров синдром". В повечето случаи следва предлагане на лекарствата, с които се лекували и нашите приятели, а посещението при лекар се отлага.

Преди всичко пациентите трябва да знаят, че еднаквите оплаквания не дават еднаква диагноза и лечение. Така например, Мениеровият синдром и Мениеровата болест протичат с почти еднакви оплаквания. Докато при Мениеровата болест има "оток" на вътрешното ухо, при синдрома причината в повечето случаи е в неправилното оросяване на вътрешното ухо. Съответно и лечението е различно.

Намаляването на слуха на едното ухо и шума в него може да се дължи на слухов неврит, но може да е и изява на бавнорастящ тумор, произхождащ от слухововестибуларния нерв. С растежа на тумора се добавят бавно във времето и други оплаквания.

Остро настъпващият световъртеж, съпроводен от повръщане може да се дължи на лошо оросяване на вътрешното ухо, но може да е и начален признак на инсулт на мозъка и да предшества "парализирането".

Главозамайването, нарушеното равновесие, двойното виждане може да се дължи на недостиг на кислород към тилните дялове на мозъка. Подобни оплаквания обаче може да има и при множествена склероза.

Световъртеж с гадене, повръщане и силно схващане на тила може да се дължи на начало на менингит (възпаление на мозъчните обвивки), а може да е следствие на "обострени шипове" на врата, които създават условия за недобро оросяване на вестибуларния апарат. От всичко казано дотук следва единственото заключение - причината за световъртежа може да се постави единствено от лекар. Пациентите трябва да търсят помощта на специалист невролог още в самото начало, защото забавянето в някои случаи не позволява пълно излекуване. По правило неврологът насочва пациентите при отоневролог, който се занимава именно с нарушенията на вестибуларния апарат и слуха, породени от увреждания на нервната система.

Диагнозата се поставя след прецизни апаратурни изследвания, които са абсолютно безвредни и неболезнени за пациентите. При всеки пациент подходът е индивидуален и лечението също. Съвременната медицина предлага широка гама от медикаменти за лечение на световъртеж.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст