Начална страница | Здраве | ПОСИНЕЛИТЕ ПРЪСТИ ИЗДАВАТ СКЛЕРОДЕРМИЯ

ПОСИНЕЛИТЕ ПРЪСТИ ИЗДАВАТ СКЛЕРОДЕРМИЯ

image

Заболяването, което може да засегне и лицето, се среща по-често сред дамите…

Склеродермията е заболяване на съединителната тъкан. Развива се в две основни форми: дифузна (прогресивна склеродермия) и ограничена (циркумскриптна склеродермия).

Прогресивната е автоимунно заболяване, при което се образуват автоантитела срещу съединителната тъкан на кръвоносните съдове. За възникване на болестта голямо значение има въздействието на някои външни и вътрешни фактори: травма, вибрация, ниска температура, химични вещества, епоксидни смоли, медикаменти, инфекции, физическо натоварване, ендокринни нарушения, стресово състояние. Прогресивната склеродермия засяга много често жените (в съотношение от 6 до 10:1 спрямо мъжете), и то предимно във възрастта от 40 до 60 години.

Болестта почти винаги започва с избледняване или посиняване на пръстите на ръцете. Те са студени, често изтръпват, а впоследствие отичат и кожата им се уплътнява до степен, че не може да се захване кожна гънка. Свиването и разгъването на пръстите става невъзможно. Изменения настъпват и по кожата на лицето. Тя отича и се уплътнява, в резултат на което лицето придобива масковиден изглед с нарушена мимическа изразеност. Челото не се набръчква, устните изтъняват, около устата се появяват лъчисти бръчки. Рядко промените засягат шията и торса.

С напредване на заболяването по кожата в засегнатите участъци се появяват гнезда на гангрена и отлагане на калциеви соли. Освен кожата, промените засягат и вътрешни органи. В белите дробове се разраства съединителна тъкан, стига се до уплътняване на дробовете, поява на сраствания, затруднения в дишането, често развитие на пневмония. Промените засягат и хранопровода, където лигавицата атрофира и се изглажда, а перисталтиката отслабва. В по-напреднал стадий се появяват стеснения в хранопровода и нарушение в гълтането. Засягат се и бъбреците, като се развива нефросклероза с прогресираща бъбречна недостатъчност. Лечението се провежда от лекар-специалист. Прилагат се съдоразширяващи и кортикостероидни препарати, имуносупресорни и биостимулаторни средства, балнео- и климатолечение и физикални процедури (парафин, ултразвук, масажи и други).

При ограничената форма на склеродермия измененията засягат само кожата. Заболяването обхваща всички възрасти и е от 3 до 5 пъти по-често у жените. Изявяват се няколко болестни варианта, като най-честият е плакатният. Измененията се локализират по торса. Появяват се едно или няколко червеникави петна, които нарастват в периферията и постепенно образуват плака. В центъра! плаката избледнява и добива порцеланов вид. Впоследствие тя се разнася и на нейно място остава леко хлътване на кожата. При линеарния вариант се образуват уплътнени ивици, разположени по кожата на лицето и крайниците. След преминаването им остават хлътвания с обездвижване на пръстите на ръцете и краката. Капковидният вариант засяга кожата на шията, раменете, гърдите, гърба и гениталиите, като се образуват уплътнени белезникави петна с диаметър около 1 см. Те не се сливат и са обградени с лилав ореол. Боледуват предимно жени в по-млада възраст.

Лечението се провежда от дерматолог. Прилагат се лекарствени препарати и процедури, както при прогресивната склеродермия. Прогнозата на различните варианти на ограничена склеродермия е благоприятна. В повечето случаи се наблюдава оздравяване след успешно лечение за период от 4-5 г.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст