Начална страница | Здраве | НАРЪТ ЛЕКУВА СТОМАХА

НАРЪТ ЛЕКУВА СТОМАХА

image

Едно от първите изображения на нарово дърво се среща в египетските гробници...

Доскоро за родина на нара се считаше Африка, но сега учените приемат, че дървото произхожда от Азия, а самото му култивиране е започнало от Персия и Афганистан.

И тъй като принадлежи към семейство Нарови, често в различните региони на България се среща с обикновеното име Дива калина, Калина или Шипка. Нарът е символ на богатство и плодородие. В сърцето на Римската империя финикийците пренесли екзотичния плод и той бил наречен "пуническа ябълка".

Плодовете външно напомнят ябълка, но отвътре са многогнездови, с ярки рубиненочервени семена с възкисел вкус. Външната дебела кора е от жълто-зеленикава до червена. Някои национални кухни използват сока за допълнение към различни ястия от птици, риба и месо. Изсушените кори от плода съдържат танини, смола, восък, витамин С, а цветовете са богати на пуницин, органични киселини, захари и минерали. Още Хипократ го е предлагал като цяр на пациентите си при стомашни страдания.

Днешните фитотерапевти знаят, че този красив плод има въздействие върху рани, запича, регулира работата на стомаха. Препоръчват го и при хронична умора, за възбуждане на апетита.

Сокът от нар чудесно утолява жаждата, а освен това регулира високото кръвно налягане. В корените и листата се съдържат алкалоиди, които лесно ще ви освободят от глисти и тении. Нашата народна медицина е открила качествата на нара да лекува разстройство и дизентерия, отделяне на кръв в урината. Външно се прави гаргара при гърлобол, а самата запарка се забърква като се сложи 1 с. л. от корите в 0,5 л вода. Пие се по 50 мл преди ядене 3 пъти дневно.

КОКТЕЙЛ ОТ НАР

За 1 коктейл са необходими: 150 г сок от нар, 20 г сироп от портокал или мандарина, 50 г сметанов или ванилов сладолед.

Сиропът и сокът се смесват, разбъркват се добре, добавя се и сладоледът. Може да се украси с парченца портокал или мандарина.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст