Начална страница | Здраве | ХРЕМАТА - ТОЛКОВА ПРОСТА И… СЛОЖНА

ХРЕМАТА - ТОЛКОВА ПРОСТА И… СЛОЖНА

image

Учете децата да пеят - това ще ги предпази от хронично протичане на процеса…

Мнозина се отнасят към хремата като към нещо не особено опасно, но досадно, което както е дошло, така и ще си отиде. Но ако не се лекува, хремата ви заплашва със сериозни усложнения в това число и с бронхиална астма. Как да се избегне това?

ВИЗИТКА НА МНОГО БОЛЕСТИ

Хремата е свързана с много болести - тонзилити, ангини, стоматити. Причина може да бъде и травма на преградката на носа, което затруднява дишането. Често хремата е предизвикана от алергия. Тогава може да е предастматично състояние и ако не се лекува, може да премине в тежка астма. При хората със слаб имунитет, които често боледуват от простуди и страдат от алергии, отгастрит, холецистит, пиелонефрит, рискът от бронхиална астма е повишен.

РЕАКЦИЯ НА СТУД?

Понякога хремата започва, защото от топло помещение се отива на студено. Как да се различи такава реакция от действително опасното състояние?

Обикновеният остър ринит минава за няколко дни. Ако след седмица дишането е все така трудно, усещате общ дискомфорт, появят се и болки в главата, очите парят и сълзят, твърде вероятно е да развивате друга болест.

Човек диша не само с носа, но и с кухините до него. Ако те са пълни със секрет или гной, дишането е затруднено и покрай хремата се появява задух, а след това - и симптомите на бронхиалната астма.

Често се наблюдава цял комплекс симптоми: възпаление на очите, упорита хрема, бронхиална астма. Това тежко състояние изисква разностраннолечение, иначе ще прогресира. Тук е важна намесата на специалиста.

КАКВО ДА СЕ ПРАВИ

За да не стане хремата хронична, организмът трябва да се закали. Това трябва да става още от ранно детство. При децата челните и въздухоносните кухини на носа не са развити достатъчно. За да се подобри вентилацията, трябва много да се говори и да се пее. Това предпазва не само от хронична хрема, но и от задух с астматичен компонент. Вокалните упражнения са полезни и за възрастните. При простуда ги използва известният естраден певец Йосиф Кобзон, за да предотврати пристъп на бронхиална астма. При първите признаци на простуда помага топлата вана на краката. Добре би било да се добави екстракт от хвойна. Преди това . може да се направи масаж на ръцете, врата, гърдите.

КАПКИТЕ

Те са полезни при профилактиката, но не бива да се прекалява с тях. Ако се употребяватповече от седмица, може да се свикне с тях или да се появят други странични явления. Вместо капки правете промивки на носа с лайка, чесън, алое. Алоето се разрежда с преварена хладка вода, а другите сокове - с рафинирано олио.

Важно правило: при слагане на капки в носа и при инхалация трябва да се щадят лигавиците. Не използвайте концентрирани масла, а само разредени. Честото капене на капки влияе зле на лигавиците. Не ги травмирайте, когато почиствате ноздрите, по-добре използвайте настойки - например от лайка. Носът може да се промие и с разтвор от сол: разтворете половин чаена лъжичка в чаша вода и с този разтвор направете промивка с помощта на пипетка, след това намажете лигавицата с чисто растително масло.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст