Начална страница | Здраве | КАКВИ БОЛЕСТИ СЕ ЛЕКУВАТ С ШОКОЛАД?

КАКВИ БОЛЕСТИ СЕ ЛЕКУВАТ С ШОКОЛАД?

image

През средните векове европейските лекари убеждавали пациентите си, че шоколадът…

успокоява черния дроб, подобрява храносмилането, облекчава болки в сърцето. Шоколадът предписвали за болни от туберкулоза, анемия, подагра, при висока температура. Но и сега лекарите твърдят, че минералните вещества и антиоксидантите, които се съдържат в любимия десерт, помагат при някои сериозни болести. Кардиолозите например съветват да замените кафето с шоколад. Той е по-полезен за сърцето от червено вино, чай или ябълки, понижава риска от тромбози подобрява кръвното налягане. По своето полезно действие е 40 г черен шоколад се равнява на водна чаша червено вино.

Шоколадът помага на жените по-леко да понасят менопаузата и критичните дни. Той ободрява, повишава работоспособността, тъй като съдържа веществото теобромин. Този алкалоид е силно действащ, 1 грам от него може да убие заек. По тази причина феновете на шоколада, особено на натуралния, не бива да прекаляват с количеството.

Трябва да се има предвид фактът, че в зърната на какаото има много азотосъдържащи вещества, които могат да повлияят на обмяната на веществата. Тази информация е особено важна за хора, които страдат от затлъстяване, хипертонична болест, диабет, подагра или имат болен черен дроб или бъбреци. Не бива да го ядат и тези, които имат запек. Обикновено хората избират шоколад според вкуса си. Истинските шоколадови изделия се правят от какаови зърна, захар и какаово масло, с добавка на мляко, орехи, стафиди и други пълнежи. Не се допуска използването на мазнините, които заменят какаовото масло. Натуралният винаги съдържа какаово масло, а кафявия му придава прахът от какао. Колкото по-интензивен е толкова повече какао съдържа. Купувайки шоколад обръщайте внимание на процентното съдържание накакаово масло и трайността му. Той лесно попива различни миризми и губи приятния си аромат, а също е чувствителен към температурата и влажността на въздуха.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст