Начална страница | Здраве | ЦЕЛУВКАТА - УНИВЕРСАЛЕН ЦЯР

ЦЕЛУВКАТА - УНИВЕРСАЛЕН ЦЯР

image

Може би имате право да се съмнявате в медицинската приложимост на детската логика,…

според която една целувка от мама има силата да лекува всякакви „охчета” - притиснати на вратата пръсти, ожулени колене и обелени носове. Целувката между разгорещени възрастни обаче е друга работа - лекарите уверяват, че тя е същински пенкилер! Ето някои от целебните й свойства:

Предпазва от кариес. Д-р Питър Гордън, консултант на Британската стоматологична асоциация, обяснява: „След ядене устата ви е пълна с разтвор от захари и киселинна слюнка, който ускорява образуването на плака. Целувката е природният начин да почистим зъбите си, защото стимулира производството на бистра слюнка, която връща нивата на киселинност в устата в нормални граници.”

Освобождава напрежението. Страстната целувка е прекрасен начин да се освободиш от стреса, защото когато устата заема „целуваща позиция”, мозъкът възприема това като усмивка. А тъй като езикът на тялото и емоциите ни са толкова тясно свързани, какъвто и проблем да ви мъчи, ще го забравите за момент. Освен това при целувката затваряме очи и дишаме по-дълбоко, правим и когато се отпускаме за сън.

Помага да отслабнем. Дългата целувка кара организма да преработва захар ускорено. Необходимо ни е да изгорим към 3000 калории, за да свалим половин килограм. 10 минути целуване ще ви костват средно между 10 и 26 калории. Ако упорствате, с подобни нежни упражнения ще отслабнете забележимо след някакви си 500 часа. Това тотално ще размаже досегашния скромен официален рекорд за непрекъсната целувка, поставен през 2004 в Италия - 34 часа.

Забавя процеса на стареене. Целувките упражняват чудесно мускулите на бузите и челюстта, така че има по-малка вероятност да увиснат без време.

Замества една-две тренировки. Целувката е вълнуващо нещо - тя ускорява пулса и сърдечния ритъм, нивата на адреналин се повишават и сърцето ви тупа ли, тупа, оросявайки важните органи с повече кръв. „Чудесно кардиоваскуларно упражнение!”, категорични са експертите.

Показва дали партньорът ви ще бъде подходящ родител. Смята се, че жените имат развито обоняние за феромони (вещества, сигнализиращи за сексуално привличане) и предпочитат да целуват мъже, чиято миризма предполага различни протеини на имунната система. Бъдещите майки инстинктивно усещат, че нееднаквите гени на бащата означават по-здраво потомство.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст