Начална страница | Здраве | НАПИТКИ СРЕЩУ ЗИМНИ БОЛЕЖКИ

НАПИТКИ СРЕЩУ ЗИМНИ БОЛЕЖКИ

image

При настинка церът е чай от сварени лимони. Шоколадът гали нервите...

Зимата си идва със свои­те болежки. И вместо да гълтате лекарства с шепи, подберете си напитката, която ще ви избави от не­приятностите.

Налегнала ви е простуда с гърлобол

Пийте сокове от френско грозде, лимон, портокал или киви. Те са богати с витамин С и антиоксиданти. Вируси­те на различните простуди не обичат тези вещества, за­щото те повишават защит­ните сили на организма.

И една лесна рецепта.

Нарежете на едри парчета 2 лимона. Поставете ги в емайлиран съд, добавете 3 водни чаши вода. Сложете ги да заврат. Нека врят 5 ми­нути, не повече. Пийти от то­зи лимонов чай още докато е горещ, ще се почувствате много по-добре.

Мъчи ви главоболие от преумора

Кой казва, че януари е месец на празниците? Това е вре­мето на отчетите и работата до късно. И на главоболие­то. Ако нямате високо кръв­но налягане, главата боли от напрежение. Мозъкът е обезводнен, а кръвоносните съдове са набъбнали. Така се притискат мозъчните об­вивки и се появява болката.

Изпийте една кафеена чашка ликьор, но разреден наполовина. Тази напитка изглежда доста старомодна, но монасите сенедиктинци, които са я приготвяли още преди 400 години, са я препо­ръчвали точно срещу главо­болие. А те са били добри лечители.

Тормози ви стрес от студа

В студ и влага хората по-лес­но се поддават на стрес. Дори самият студ вече е причина за нервен срив. Той създава неравновесие във възбудата на мозъка. Някои центрове са преактивирани, други - не­нужно потиснати.

Изпийте една бутилка тъмна бира. Нека е затопле­на на стайна температура, за да не обременява излишно опганизма. Хмелът, който се използва за приготвянето на бирата, е много полезна билка. Той връща равнове­сието в мозъчната кора. Но не повече от бутилка! И да не ви стане хоби!

Налегнала ви е зимна депресия

Тя най-често идва от про­блеми, които са останали не­решени, поради несвършена работа или неизпълнени за­дължения. Депресията води след себе си продължително безсъние. То не решава про­блемите, а ги задълбочава.

Изпийте чаша горещ шо­колад. Но трябва предвари­телно да се запасите с пликче разтворима напитка. И не чакайте да минават часове на черни мисли. Станете, сварете си една чаша от та­зи черна сладост и я из­пийте. В шоколада на­скоро бяха открити анадамиди - съединения, които отпускат на­прегнатата нервна система.

А има и леко възбуждащото вещество теобромин. То създава добро настроение и от­далечава мрачните мисли. Не случайно ка­каовото растение, от което се прави шокола­дът има название
тео-брома какао. Теоброма на гръцки означава храна
на боговете".

В зимни условия век изразходва повече енергия, по-лесно из­черпва резервите си. Усилията в сняг и студ са много по-уморителни. Организмът започва да икономисва
откъ­дето може.

Намалява отделянето на стомашен сок и така се убива апетитът. Затова няма да е добре, ако зимно време след активна фи­зическа работа веднага се нахраните. Ще ви ста­не тежко, храната няма да се използва пълно­ценно, а може ида навре­ди на стомаха и червата.

Изпийте една  чаша прясно изцеден портока­лов сок. Ще се появи апетитът, мозъкът ще сигнализира, че тялото е гладно. Тогава изяжте една препе­чена филия с риба и малко масло. Рибата е добре да е от по-тлъстите - тон, скум­рия.

Портокаловият сок ще усили отделянето на стома­шен сок и ще ви даде вита­мини, които са изразходва­ни при физическата рабо­та. А рибата ще донесе лес­ни за усвояване белтъци и мазнини.

А има и друга възмож­ност. Смесете половин ко-фичка кисело мляко с една чаша пресен сок от порто­кали или домати. След като я изядете ще разберете да­ли сте гладни.

Тогава можете да си взе­мете една препечена фи­лия с малко масло, ня­колко маслини и парче сирене.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст