Начална страница | Календари | ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР - 08.09 – РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР - 08.09 – РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

image

Ha преклонна възраст на праведните Йоаким и Ана от Назарет се родила дъщеря Мария и те я обрекли на Бога...

 Като навършила три години, те тържествено я завели в храма на Йерусалим и тя по чудо сама и без колебание изкачила петнайсетте стръмни стъпала. Това станало на 8-ми, когато се тачи празникът "Малка Богородица".

Скоро след това починал баща й, а после и майка й, която също дошла да живее при храма. Когато Мария станала на години да се задоми, свещениците я посъветвали да си избере съпруг. Тя обаче обявила, че се е посветила на Бога и не желае да се омъжи. Toгава я сгодили за престарелия Йосиф, който да я пази.

Живеейки в дома му, при нея се явил Архангел Гавраил, който й съобщил, че тя ще зачене от Божия Дух и ще роди Спасителя. След смъртта и възкресението на Исус, Богородица проповядвала вярата в него.

В народната култура Богородица е покровителка на родилките, майките и майчинството и защитница на бедните, болните и онеправданите. Тя присъртва на всяко раждане. Жена, чиито деца са умирали,за да задържи новороденото, го обрича на Богородица: на 40-ия ден. Когато отиде в църквата да й четат молитва, тя оставя детето пред нейната икона и си тръгва. "Случайно" минава след нея жена, чиито деца са здрави, взема бебето и го отнася на майката.

В много църкви и манастири иконата на Богородица се смята за чудотворна и лечебна. При различни заболявания Богородица се призовава на помощ, като й се обрича дар.

Богородица се изобразява на амулети и накити с предпазна цел. Нейното име най-често се призовава в молитви и баяния, където тя е представена като лечителка, която прогонва болестите "вдън гори тилилейски", и като посредник между лечителя (баячката) и отвъдния свят.

Усукана питка за Богородица

Продукти: 200 мл краве прясно мляко, 3 бр. яйца, 5 с.л. олио, 1/2 бр. жива мая, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол, 700 гр брашно тип 500,50 гр краве масло, кашкавал

Приготвяне: Разтворете маята в млякото със захарта и 3 л брашно. Отделете 1 жълтък за намазване на питката. Направете кладенче в брашното и сложете яйцата. Постепенно прибавете и останалите продукти. Сложете и кваса и замесете меко тесто.

Оставете да втаса, докато удвои обема си.

Разделете тестото на 3 части. Всяка една разточете на правоъгълник с ширина около 12 см. Първата намажете с масло и поръсете с кашкавал. Втората сложете върху нея и отново поръсете с кашкавал. Сложете третата отгоре, притиснете и разточете. Корите трябва да се увеличат поне с 1 педя. Разрежете на 2 половини по дължина. Усучете ги и после навийте. Сложете да втаса около 15 минути.

Разбийте жълтъка с малко вода и намажете питката. Печете на 180 градуса до златисто.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст