Начална страница | Календари | ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР – 30.11 – СВ. АПОСТОЛ АНДРЕЙ ПЪРВОЗВАНИ

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР – 30.11 – СВ. АПОСТОЛ АНДРЕЙ ПЪРВОЗВАНИ

image

Св.ап. Андрей е първият от дванадесетте апостоли на Христос...

 Роден е в Галилея. Брат е на Петър (Симон). Наречен е Първозван, тъй като пръв от апостолите бил повикан да тръгне след Христос.

С брат си Петър тръгват след Спасителя, който, като ги видял веднъж на Галилейско море да ловят риба, им казал: „Вървете след Мене и Аз ще ви направя ловци на човеци“. Оттогава те навсякъде го следвали и били свидетели на неговите чудеса.

След Възнесение Господне апостолите тръгнали по разни страни да проповядват словото Божие. Заедно с Йоан Богослов Андрей Първозвани прекарал две години в Никея. С проповед обиколил Ираклия, Халкидон и Трапезунд, Армения и Грузия, Мала Азия, Рим и др. Стигнал дори до страната на скитите, днешна Русия.

Преданието разказва, че св. ап. Андрей стигнал до мястото, където сега се намира Киев. Като изкачил един хълм, забил кръст и казал на учениците си: „Виждате ли тези планини? Град с много църкви ще издигне Господ тук и ще просвети с кръщение тази неблагодатна земя.“ Пророчеството се сбъднало: шест века по-късно там наистина израсла гора от християнски кръстове.

Целия си живот апостолът посветил на проповедите. Подвижничеството било тежко и опасно дело. Чупели пръстите на ръцете му, избивали зъбите му, а в гр.Синоп (днешна Турция) го пребили с камъни. На преклонни години апостолът се установил в гр. Патра, полуостров Пелопонес. Подслонил се при някой си Сосий, който страдал от тежка болест. Благодарение на молитвите на апостола Иисус Христос излекувал чудодейно Сосий. Това, а и други чудотворни изцеления насочили много хора към Христос. Скоро целият град станал християнски. Жената на управителя и неговият брат приели също Христа. Самият управител Егеат бил по това време в Рим, където царувал жестокият Нерон. Като се върнал в Патра, Егеат узнал, че новото учение бързо се разпространява из града. Управителят с насилие принуждавал новопокръстените да се кланят на езическите идоли. Апостол Андрей отказал да стори това. Егеат го хвърлил в тъмница. На другия ден, след като ап. Андрей отново отказал да се отрече от Господа, Егеат го осъдил на кръстна смърт. Разпнали апостола на кръст, но за да се удължи кръстното изтезание, не го приковали, а го привързали към кръста. Две денонощия продължили страданията. Издъхнал в мъки и страдания на 30 ноември. Християните го погребали. След няколко дни Егеат се самоубил.

При император Констанций (337-361) мощите на ап. Андрей били пренесени в Цариград, в църквата „Свети апостоли“. Когато кръстоносците завладели града, те ги пренесли в Амалта, Италия. Това станало на 6 май 1208 г. Там мощите на светеца почиват и досега.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст