Начална страница | Календари | НАРОДЕН КАЛЕНДАР – 24.12 – БЪДНИ ВЕЧЕР Е!

НАРОДЕН КАЛЕНДАР – 24.12 – БЪДНИ ВЕЧЕР Е!

image

Още рано сутринта на Бъдни вечер стопанинът на дома отсича дебело дъбово или крушово дърво...

Това е бъдникът, който ще зори до зори първия ден на Коледа. В коледната нощ огънят в къщата не бива да изгасва. Поверието гласи, че така ще му бъде светло и топло на Младенеца, а също в дома и сърцата на стопаните.

В деня преди Коледа жените приготвят постни ястия за празничната вечеря. Колкото повече са те, толкова по-богата ще е годината. Трапезата е наредена с нечетен брой блюда от всичко, което ражда земята. Те са без месо и мазнина, защото зимните пости още не са свършили.

Почетното място е отредено на обредния хляб. Той е украсен с купчинки тесто, символизиращи купните на нивата и домашните животни. Около хляба се редят постни зелеви или лозови сармички, варен бял боб, орехи и други ядки, ошав, традиционната за нас туршия, плодове (каквито има запазени пресни), варено жито и просо, сол, чесън и лук, лютеница, тиквеник. Трапезата на Бъдни вечер не се вдига до сутринта, за да може през нощта да се нагости и Божията Майка, а също така за плодородие и берекет в дома.

След като най-възрастната жена в семейството прекади богато наредената маса и отправи благодарствена молитва към Господ, всеки от семейството получава своето късче от питата. Първото парче от нея се оставя пред семейната икона. Според българската традиция не се забравят и домашните животни - за всяко има по парченце от питата за здраве.

Разбира се, масата е украсена с китка от босилек, със сребърна пара и червен конец. Силна е вярата, че тя е универсален лек. С нея се приготвят отвари и настойки. Българите смятат босилека за Христово цвете, което расте неизкоренимо на Неговия гроб.

На трапезата има още един кравай - вит и шарен. Той е за коледарите. Точно в полунощ те се събират при своя цар. Само той е семеен сред тях, всички останали в дружината са ергени. Четата е пременена в празнични дрехи, а на калпаците греят китки с чимшир, привързан с червен конец и златна паричка.

За момците-коледари тази нощ е свята. Това е техният изпит по мъжество, посвещение и преминаване от групата на децата в обществото на мъжете. Коледарите са чакани с нетърпение и посрещани с радост навсякъде. Те благославят дома и всеки член от семейството. Домакините ги канят около трапезата и ги изпровождат с дарове.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст