Начална страница | Календари | ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 06.01- БОГОЯВЛЕНИЕ БЕЛЕЖИ КРАЯ НА МРЪСНИТЕ ДНИ

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 06.01- БОГОЯВЛЕНИЕ БЕЛЕЖИ КРАЯ НА МРЪСНИТЕ ДНИ

image

Йордановден или Богоявление - на 6 януари, е един от най-големите празници за православната църква…

С него се отбелязва кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан от Св. Йоан Кръстител. По време на ритуала се явил самият Бог, от-където произлиза и названието на празника - Богоявление. Той е свързан с тайнството на водоосвещението, което според християнския канон пречиства греховете. В българския народен календар празникът се отбелязва като Йордановден, Водици, Мъжки водици и Водокръщи.

Този ден бележи края на мръсните дни, които се преодоляват с кръщението на Божия син. Така се възстановява равновесието в природата и обществото. Срещу празника е последната, трета кадена вечер, когато на трапезата се подреждат отново постни ястия, орехи, сурово жито. Говее се за кръста. Единственото блажно ястие може да бъде пачата.

Според народното поверие в тази нощ небето се отваря, всичко светва, а животните проговарят с човешки глас. Само праведниците могат да видят това чудо и желанията им се сбъдват. Вярва се, че тогава водата спира, пречиства се и с новопридобитата сила потича отново. Преосмислено в духа на християнската традиция е потапянето през деня на кръста във водата - на река, чешма или котел. Ритуалът се извършва от свещеник след празничната литургия. Й до днес е останало поверието, че ако кръстът замръзне, ще има голям берекет през годината. С котле светена вода и босилкова китка свещеникът ръси домовете, за да ги пречисти и за здраве на стопаните. Всеки измива ръцете и лицето си с прясно налята или осветена йордановденска вода и отпива от нея. Болните се къпят, за да оздравеят, там, където е бил хвърлен кръстът. От осветената вода се запазва за лек срещу болки в ушите, гърлото, очите и против уроки. С тази вода се ръсят семената за първата сеитба, корените на овошките и се пои добитъкът. Годеници, младоженци и именници се къпят (мият) ритуално за здраве. Полива се Веднъж, три или девет пъти, или само се попръсква.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст