Начална страница | Календари | ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 01.02- СВЕТИ МЪЧЕНИК ТРИФОН Е ЕДИН ОТ НАЙ-СЛАВЕНИТЕ ЛЕЧИТЕЛИ

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 01.02- СВЕТИ МЪЧЕНИК ТРИФОН Е ЕДИН ОТ НАЙ-СЛАВЕНИТЕ ЛЕЧИТЕЛИ

image

В православния кален­дар Свети Трифон е на 1 февруари (14 февруари по стар стил)…

Празникът е включен към цикъл от три последователни дни, на­речени Трифунци - 1, 2, 3 февруари. Те се празнуват както следва: 1 февруари - Трифоновден; 2 февруа­ри - Сретение Господне и 3 февруари - Свети Симе­он.

Първи, втори и трети фе­вруари се наричат още и Вълчи празници, Трифун­ци. Посветени са на вълка и затова се спазват ред забрани -жените да не плетат, да не предат, не тъкат, не перат. В някои краища не пипат ножици и игли, за да не пипа вълкът стоката. В първия ден се меси колач, раздава се по къщите, слага се и в кърмилката на добитъка, за да не го напада вълкът.

В някои краища Трифо­новден се смята начало на пролетната оран; затова стопаните закичват впре­гатния добитък със здра­вец и го прекаждат с та­мян. Другаде пък заплаш­ват дърветата, че ще ги отсекат, за да родят бога­то.

Свети мъченик Три­фон се родил около 225 г. в с. Комсада, в. малоазийската област Фригия в чертите на Римската империя. Трифон бил още дете, когато по негова молит­ва Бог вършел чудеса. Едва 17-годишен той излекувал дъщерята на римския император Гордиан и с това си спечелил голяма сла­ва. И понеже Бог тъкмо чрез него дал изцеление на Гордиана от тая болест, всички повярвали, че живи­ят и истински Бог, е в когото вярват християните, е из­лекувал девойката. Но наследникът на Гордиан, Декий Траян, се оказал непримирим враг на християнското учение. Той заповядал всички по-тачени свет­ци да бъдат изправени пред съд. Онези, които не се покорят да бъдат избити. Юношата не се отказал от вярата си - били го жестоко, забивали гвоздеи в ходилата му и го развеждали из заснежените град­ски улици, биейки го непрекъснато. Последвали нови и нови заповеди за изтезания.^о напразно. Накрая била издадена смъртна присъда. Преди да отсекат главата му, св. Трифон застанал с лице към изток, благодарил на Бога, че го удостоил с мъченически венец и възнесъл последното си моление - да се весели душата му в небесното царство. Докато още се молел, той склонил глава и починал. Не станало нужда палачите да правят нещо. Местните вярващи прибрали тялото да го погребат в своите гробища, но мъченикът им се явил насън и поискал да го по­гребат в родното му село. Така и направили.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст