Начална страница | Календари | ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 02.02- СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 02.02- СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ

image

Христовата църква причислява Сретение Господ­не към 12-те велики празника в годината…

40 дни след Раждането на Иисус Христос, майка му Дева Мария го занесла в Йерусалимския храм. Според Мойсеевия закон всяко първородно дете от мъжки пол трябвало да бъде посвещавано или пред­ставяно на Бога. При това първо представяне младенецът бил разпознат като очак­вания месия от благочестивия старец Симеон и CB Анна. Симеон, който от много столетия очаквал да види  Христа - "Уте­хата Израилева", било

обещано, че няма да вкуси смърт, доко не види Спасителя на света.

Поел Богомладенеца от ръцете на майка му, прегърнал Го и произнесъл пророчески слова: Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение". В "храма била и пророчица Анна и тя възторжено просла­вяла Бога, сподобила се да види Богомладенеца. Така праведният Симеон и пророчица Ана, изпълнени със све­тия Дух, потвърдилите младенецът е новороденият Месия.

На този ден майките водят в храма малките си деца и оставят дар, наречен за здравето и благополучието им. Сретение Господне е краят на смятания за нечист период, през който новороденото и неговата майка са уязвими от зли сили. След него е задължително очист­ването им. По благочестив обичай и днес новородените деца на 40-ия ден от рождението им се занасят в храма за благословение и на майките се чете определена мо­литва. Така новороденото става част от света на възра­стните хора.

През този ден не се работи, защото децата ще се раж­дат белязани. Спазва се строго половото въздържание: така ще се увеличи плодовитостта на домашните жи­вотни и те ще бъдат живи и здрави. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо-мъжко или женско. Девойките вярват, че бъдещият им съпруг ще прилича по външен вид и нрав на онзи мъж, когото срещнат пръв.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст