Начална страница | Календари | ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 03.02- ЗИМЕН СИМЕОНОВДЕН

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 03.02- ЗИМЕН СИМЕОНОВДЕН

image

Според предани­ето св. Симеон Богоприемец е сред 70-те преводачи на старозаветния текст…

на Библията от ев­рейски на гръцки, когото египетският цар Птоломей II Филаделф натоварва с тази специална за­дача. От Светия Дух му е обещано, че няма да умре, дока­то не види Исус Хри­стос. За това и ко­гато Св. Богородица влиза с младенеца в храма, Св. Симеон пръв разпознава, че Исус е очакваният месия, прегръща го и произ­нася пророческите си слова, че вече може да умре.

Освен св. Симеон още и пророчица Анна разпоз­нава в младенеца Иисус обещания Месия - Христос. Дъщеря Фануилова, тя овдовява млада, но не се омъжва повторно, а се посвещава на Бога и твърдо вярва, че Спасителят ще дойде. Когато го вижда, за­почва да слави Бога и да говори за Младенеца на всички, които очакват избавлението си чрез Месията - Христос. Затова на 2 февруари църквата отбелязва Сретение Господне, а на другия ден почита паметта на св. Симеон Богоприемец и пророчица Анна.

Този празник, както и зимната Богородица, почи­тат главно бременните жени, младите невести и май­ките. По това какъв човек първи ще дойде в къщата, се гадае какъв добитък ще се роди - мъжки или жен­ски. Зимният Симеоновден се смята за един от най-лошите дни в годината.

Някъде го наричат Симеон бележник, защото белязва хората, оставя им рани и белези. Той е третият вълчи празник - не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и смет навън, за да не се разсърдят вълците. В някои краища забраняват употребата на думата вълк. Спазват се и другите забрани, характерни за остана­лите Трифонци.

Лятно-есенното съответствие на Симеоновден е на 1 септември. Двата празника имат в основата си аг­рарна идея, защото разполовяват годината на две -пролетна и есенна оран и сеитба.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст