Начална страница | Календари | НАРОДЕН КАЛЕНДАР- 14.02- ЗАРЯЗВАЙТЕ ЛОЗИТЕ!

НАРОДЕН КАЛЕНДАР- 14.02- ЗАРЯЗВАЙТЕ ЛОЗИТЕ!

image

Празникът е един от най-жизнерадостните обичаи, познат само у нас…

Отколешен е празникът на лозарите Свети мъченик Трифон. Той е влязъл в нашия бит от незапомнени времена, все та­ка колоритен, самобитен и красив символ на българското трудолюбие и стремежът към по-голям берекет и благоден­ствие. Лозарите не случайно са избрали за свой покровител Свети мъченик Трифон, тъй като датите 14 февруари по стар стил или 1 февруари по нов са съвпаднали с първите работи, извършвани в лозята - резитбите. Традицията повелява

С ВОДОСВЕТ И ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ ЗАРЯЗВАТ ЛОЗЯТА, ЛЕЕ СЕ ВИНО ЗА БЕРЕКЕТ

Името на Трифон идва от гръцкото "Трифонос", което озна­чава обичащо веселието, насладата. А веселие без вино е невъзможно. Затова към празника на лозарите се присъеди­няват и винарите.

На този ден в църквата се отслужва водосвет. Прочита се молитва за благословия на лозя, градини и ниви. Църквата е съхранила и молитва за благословия на виното, което се счита насъщна напитка за ползване и причастие. В нея се отправя молба към Всевишния, дал лозовия плод за наслада и храна, да благослови новото вино и да даде на ония, които пият от него, здраве и радост.

НАЙ-ДОБРИЯТ СТАВА ЦАР

След водосвета се образува литийно шествие. Лозарите, пременени в празнични дрехи, накичени със здравец и чемшир се отправят към лозята. Тук за ръководител на тържество­то се избира най-добрият стопанин, който получава звание­то "цар на лозарите". Лозите се пръскат със светена вода. Царят символично реже по една главина от всичките краи­ща на лозето, полива ги с червено вино и пожелава богата реколта.

ПОЧИТ КЪМ ВСЕКИ ДОМ

От лозови пръчки се правят венци, които украсяват челата и раменете на присъстващите.

След това започва веселбата. По-късно тя се пренася и в на­селеното място. Официалното шествие спира пред всеки дом. Жените са в надпревара да поднесат различни мезета! Стопанинът изнася голям бял котел с вино, черпи всички, а останалото разлива на прага с пожелания "Да е на плодоро­дие! Да прелива виното през праговете на всички лозари!"

ЗНАЕТЕ ЛИ ,ЧЕ...

ВИНО, ПЪЛНО СЪС СЛЪНЦЕ, СЪБУЖДА СТАРИ СПОМЕНИ, РАЖДА НОВИ СТРАСТИ

Хубаво вино,се прави в България от древни времена. Смята се, че траките, които са дошли на Балканския полуостров преди около 2000 години пр.н.е. пренасят лозата от Мала Азия. Именно от траките лозовото растение тръгва към-Европа, а тракийските лозари са първите учители в стария континент по винарство. Първи данни за винопроизводст­вото в Древна Тракия се откриват 6: произведенията на Омир - Илиада и Одисея. Върху монетите на древните тра­кийски владетели често са били изобразявани гроздобер, лозници и винени чаши. Лозата е била използвана като мотив и в стенописите на Казанлъшката гробница. Панагюрското златно съкровища» от IV век преди новата ера всъщност е великолепен сервиз за вино. Още преди римското владичество тук е бил силно развит култът към Бога на виното Дионисий.?

КОСЕР В РЪКАТА

В християнските църкви на иконата Св. Трифон е изографи­сан с косер в ръка. Античното сечиво е открито при раз­копки в различни райони. С него режели лозята. Свети мъче­ник Трифон е нарисуван в цял ръст на иконата; която» цен­на реликва в църквата "Свети Никола" във Варна.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст