Начална страница | Календари | НАРОДЕН КАЛЕНДАР- 25.03- НА БЛАГОВЕЩЕНИЕ НОСЕТЕ ПАРА В ДЖОБА

НАРОДЕН КАЛЕНДАР- 25.03- НА БЛАГОВЕЩЕНИЕ НОСЕТЕ ПАРА В ДЖОБА

image

Ha 25 март е Благовещение…

Денят на благата вест за непороч­ното зачатие на Исус Христос съв­пада с друг древен езически праз­ник, отбелязван от почти всички народи - пролетното равноденст­вие.

На Благовещение или Благовец, както е по-популярен според народния календар, всички стават рано, за да почистят къщата. Не само от домашния боклук, но и от всевъзможни ненужни вехтории от мазета и тавани. Всичко се изнася навън и се запалва. Децата прес­качат огъня за здраве. След това хукват из двора и удрят с каквото им попадне по домашните бакъри, звънят с хлопатари, за да прогонят змии, гущери и други подобни тва­ри от дома, хамбарите и оборите. Главата на семейството заорава бразда в градината. От обърнатата пръст се взема шепа, която се пази за забъркване на лекарства за до­битъка. После мъжете и младежи­те отиват до близката гора, за да отсекат дрянови клони и букови вейки. С цъфнал дрян се окичва къщата, а с буковите вейки се захранват животните - да са здрави и издръжливи като бука. Децата свалят мартениците и ги окичват на цъфнали клонки.

Всяка работа на Благовещение е забранена. Особено ако е свър­зана с игли, куки и други остри предмети. Според народното пове­рие дори птичките не вият гнезда на този ден. На Благовец всички чакат да чуят кукувицата. Ако изкука до три пъти е на тревоги и премеждия, ако са повече, е на добро. На този ден всеки трябва да има пари в джоба си, за да е пълен през цялата година.

Обичай е на Благовец поотрасналите вече момичета да замесят под надзора на бабите си първия си хляб и също така да им про­биват ушите, за да носят обички като ритуален знак, че вече се замомяват.

На вечерята на Благовещение задължително присъства каша от коприва. Оттук е и изразът: „Хва­щаме се за зелено.“ На трапезата присъства и разрешената на този ден от църквата риба по време на пост.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст