Начална страница | Календари | НАРОДЕН КАЛЕНДАР- 01.04- НА ЦВЕТНИЦА ЗАКАЧЕТЕ ВЕНЧЕ ОТ ВЪРБОВИ КЛОНКИ ЗА ЗДРАВЕ

НАРОДЕН КАЛЕНДАР- 01.04- НА ЦВЕТНИЦА ЗАКАЧЕТЕ ВЕНЧЕ ОТ ВЪРБОВИ КЛОНКИ ЗА ЗДРАВЕ

image

Връбница или Цветница е винаги в неделята преди Великден…

Тогава мо­мичетата отиват на реката и пускат венци. На което от тях венецът изле­зе най-напред, става кумица, затова и обичаят се нарича кумичене. На този ден задължително се свиват и венче­та от върбови клонки за здраве, откъ­дето идва и другото име на празника - Връбница. Всеки взема осветено вър­бово клонче и го отнася у дома си за здраве.

Богослуженията за Цветница започ­ват още от предишната вечер. През деня вярващите ходят да берат върбо­ви клонки, които символично замест­ват палмовите. Те се освещават в хра­ма. На самия празник след тържест­вената Света литургия, свещениците раздават върбовите клонки на вярва­щите. Християните отнасят в дома си клонка за здраве на здравите и за из­лекуване на болните. Вярва се, че ос­ветената върба пази от всяко зло и затова се поставя върху домашната икона. Счита се още, че всичко, оки­чено с върба, ще бъде здраво през цялата година.

Въпреки че все още е времето на Великия пост, Българската православ­на църква позволява на празничната трапеза да се поднесе риба.

В библейската символика цветята са знак за преходност, но и надежда за възкресение, за вечната пролет на Райската градина.

Това е денят и с най-многото именици в годината: Маргарита, Виоле­та, Върбан, Камелия, Невена, Трен­дафил, Гиргина, Елица, Теменужка, Лилия, Карамфила, Калина, Перуни­ка, Роза, Жасмина, Севдалина, Росен, Хризантема, Калина, Явор, Ясен.

В деня след Цветница започва Страстната седмица - дните на Хрис­товите страдания преди Възкресение­то, и всеки ден от нея е „велик". Във Велики понеделник се извършва го­лямото великденско чистене.

На Велики вторник децата ходят за здравец и вият китки.

През Великата сряда жените не похващат никаква работа, защо идва Велики четвъртък, когато се боядис­ват яйцата.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст