Начална страница | Календари | ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 02.04- ЗАПОЧВА СТРАСТНАТА СЕДМИЦА

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 02.04- ЗАПОЧВА СТРАСТНАТА СЕДМИЦА

image

Нашареното велик­денско яйце е парадок­сална смесица от хрис­тиянски и езически обичаи…

Много преди да се появи официалната религия, древната индоевропейска митология налага вярването, че Земята се е "излюпила" от яйце, чийто жъл­тък е земното кълбо, а белтъкът е атмосфера­та. Езическите обичаи, свързани с яйцата, би­туват и у нас много пре­ди да навлезе Христи­янството. Те са свърза­ни с идването на про­летта, възраждането и плодородието. Затова народният обичай око­ло Великден включва заравянето на първото боядисано в червено яй­це на нивата, за да има плод. Нашите предци вярвали още, че яйцето пази от болести и природните стихии. Мно­гозначителен е и черве­ният цвят. Старите хо­ра наричат боядисване­то "червене", защото според  българската митология цвят плаши злите духове. 

Християнството внася нов ред в символиката. Езическият атрибут се превръща в религиозен, защото е вкоренен, дълбоко в съзнанието на народа. От друга страна самото възкресение  на  Богочовека съвпада  по  време  с древните народни оби­чаи на прераждането и идването на новия пло­дороден период. Преди забързаното съвремие да заличи част от поре­дицата ритуални оби­чаи, до празника се е стигало през седмица, изпълнена със символични обреди и обичаи.

Дните от Връбница до Великден се наричат Ве­лика или Страстна седми­ца (заради страданията на Христос). Понеделник и вторник са наречени за почистване на къщата, миене и къпане на децата. В сряда не се работи женска работа. Децата ходят за здравец и вият китки. В четвъртък не работят и мъ­жете. Жените месят хля­бове и боядисват яйца, ко­ето е най - важният праз­ничен обичай. Първото яй­це задължително се боя­дисва червено. С него се натъркват челцата и бузките на децата и после се оставя до семейната ико­на до Велики четвъртък на следващата година; вярва се, че то има лечебна си­ла. Пъстрите яйца се нари­чат перашки. Стародавни народни вярвания гласят, че на Велики четвъртък зе­мята и небето се разтва­рят и архангел Михаил пу­ска душите на мъртвите да си дойдат на земята. На Велики петък могат да се "пишат" (нашарят) бояди­саните яйца. В събота мо­гат да се пекат козунаци, а който не е успял в четвър­тък - и да боядиса яйца.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст