Начална страница | Календари | ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 11.06- ТАЧИМ СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ ВАРТОЛОМЕЙ И ВАРНАВА

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 11.06- ТАЧИМ СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ ВАРТОЛОМЕЙ И ВАРНАВА

image

На техния ден -11 юни, се пада и празникът на чудотворната светогорска Богородична икона…,

 който е посветен на чудото, случило се в Атон през X век.

На 11 юни почитаме св. апостоли Вартоломей и Варнава. Св. Вартоломей е един от 12-те Христови апостоли. След слизането на Светия Дух нему се пад­нал жребият да проповяд­ва във Фригия, Сирия, Ма-ла Азия и Индия, където превел Евангелието. По­сетил и Армения, покръ­стил много езичници. В та­мошния град Албанопол намерил смъртта си, раз-пнат с глава надолу и посе­чен. Християните го погре­бали и дълго след това светите му мощи извърш­вали чудеса. По-късно би­ли пренесени в Рим.

Св. Варнава, с рождено име Йосиф, е от групата на 70-те апостоли. Когато Христос дошъл в Йеруса­лим, Йосиф станал Негов ученик и постоянно Го следвал. Хората започна­ли да го наричат Варнава, т.е. "син на утехата". Про­повядвал е с ап. Павел в много  градове  в  Мала Азия, по-късно пристигнал в Милано и основал мест­ната църква. Завършил е живота си в родния му Ки­пър.

В представите на нашия народ ап. Вартоломей, на­ред със св. Герман, е "градушкар". В деня на св.св. Вартоломей и Варнава се спазват ред обредни за­брани за предпазване на реколтата от градушки, бу­ри и пожари.

На 11 юни е и празникът Св. Богородица - Достойно есть, посветен на чудо­творната светогорска ико­на и песнопението"Достой­но есть", възпяващо Бо­жията майка в св. Литургия. Според Атонското преда­ние от X в., похвалната пе­сен била изпята за първи път на 11 юни 982 г. Това станало пред Богородич­ната икона в българската келия на манастира "Пантократор". Песента била записана на мраморна пло­ча от архангел Гавриил, който се явил на един бла­гочестив отшелник. Отто­гава "Достойно есть" се пее на всяка св. Литургия.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст