Начална страница | Календари | ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР – 29.06 - СВЕТИ ПЪРВОВЪРХОВНИ АПОСТОЛИ ПЕТЪР И ПАВЕЛ

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР – 29.06 - СВЕТИ ПЪРВОВЪРХОВНИ АПОСТОЛИ ПЕТЪР И ПАВЕЛ

image

Този ден св. Църква чества двамата върховни апостоли Христови, двата стълба на вярата - Петър и Павел...

Апостол Петър се наричал първом Симон. Той бил от града Витсаида, на Генисаретското езеро. По занятие бил рибар. Веднъж Христос, като минавал край езерото, видял Петър и брат му Андрей да хвърлят мрежата и ги повикал да тръгнат след Него. Те веднага оставили мрежата и Го последвали.

ПЕТЪР БИЛ ЕДИН ОТ НАЙ-ПРИБЛИЖЕНИТЕ УЧЕНИЦИ НА ГОСПОДА

Той изповядал Христа за Син Божий. Когато съдели Христа, Петър три пъти се отрекъл от Него, но с горчив плач и разкаяние изкупил греха си и Христос го приел отново в числото на апостолите.

В деня на Петдесетница св. aп. Петър, изпълнен със Св. Дух, произнесъл пред насъбралия се народ вдъхновено слово за Господа Иисуса Христа. Тоя ден повярвали в Христа и се кръстили около три хиляди души. Св. aп. Петър проповядвал словото Божие в Йерусалим, Самария, Иопия, Кесария и др. Той написал две съборни послания и умрял за Христа, като приел да бъде разпнат с главата надолу. Това станало в Рим, в 68 г. при царуването на Нерон.

АПОСТОЛ ПАВЕЛ БИЛ РОДОМ ОТ ГР. ТАРС, КИЛИКИЙСКА ОБЛАСТ, ДНЕШНА МАЛА АЗИЯ

Отначало се казвал Савел. По произхождение бил иудеин. Получил високо образование и отначало бил ревнител на праотеческата си вяра и усърден гонител на християните. Един ден, когато отивал за гр. Дамаск с цел да хване, свърже и откара в Йерусалим тамошните християни, силна светлина го ослепила. Той паднал на земята и чул думите: "Савле, Савле, защо Ме гониш!" - "Кой си Ти, Господине?" - казал Савел. "Аз съм Христос, Когото ти гониш!" - бил отговорът. От този момент Павел станал най-ревностен апостол Христов, години наред обхождал близки и далечни страни, за да проповядва за разпнатия   Христа. Написал 14 послания. Написал 14 послания, за да проповядва за Христа в Рим.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст