Начална страница | Календари | ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 07.07- СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ - ЗАКРИЛНИЦА НА БЪЛГАРИТЕ

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 07.07- СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА НЕДЕЛЯ - ЗАКРИЛНИЦА НА БЪЛГАРИТЕ

image

Животът и мъченичес­кият подвиг на св. Неделя свързваме с управлението на император Диоклециан (284-304 г.)...

- един от най-жестоките гонители на християните. По това време Църквата все още била из­вън закона. Именно чест­ният живот, вярата, търпе­нието, постоянството и чес­то мъченическата смърт на Христовите свидетели трог­вали и обръщали езичници­те към християнството.

Думата мъченик отразява само една страна от подвига на тези светии - тяхната смърт в страдания. Гръц­кият еквивалент на думата, преведен буквално на български, обаче означава свидетел, защото животът и краят на мъчениците били свидетелство за Христовата истина и те Ми бъдете свидетели в Йерусалим и цяла Иудея и Самария, и до­ри до край земя." (Деян. 1:8)

Св. Неделя е особено та­чена от българите. Нейните мощи се пазели в столицата Търново, понесени от братя­та Асеновци. Чрез благодат­ното и изцелително влияние на мощите и небесното й хо­датайство св. Неделя била смятана за закрилница на българите. Неслучайно нейният живот и"подвиг би­ли избрани от патриарх Ев­тимий като пример на бъл­гарите за твърда вяра в мо­мент на нашествието на турците.

Според повествованието на св. патр. Евтимий св. Не­деля била дългоочаквано де­те, което дошло в отговор на молитвите на родителите й Доротей и Евсевия. Още от ранно детство тя била въз­питана в Христовите истини и съвсем млада решила да посвети живота си на Бог. Било обаче време на гонение и жестока разправа с хрис­тияните затваряли ги в тъмници,'заточавали ги или насила ги карали да се отре­кат от вярата си. Св. Неделя била затворена в тъмница и подложена на страшни мъ­чения. Чудното оздравяване на раните й както и отказът на светицата да се поклони на езическите идоли, нака­рали властите да я осъдят на смърт. На лобното си място след молитва св. Неделя предала духа си на Бог, пре­ди да бъде изпълнена при­съдата. Починала на 22 го­дини, но както пише св. Ев­тимий: „Умирайки в крат­ко време, тя изпълни годи­ни дълги; защото душата й Господна беше удовлетворе­на, чистотата - доволно голяма, подвизите - доста­тъчни..."

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст