Начална страница | Календари | ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР - 06.08 - ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ УКРЕПВА ВЯРАТА В БОЖЕСТВЕНОТО

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР - 06.08 - ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ УКРЕПВА ВЯРАТА В БОЖЕСТВЕНОТО

image

Когато Исус Христос проповядвал сред хората, мнозина проявили съмнение в неговата божествена същност…

Те приемали пророчествата на Стария завет буквално и си представяли, че изпратеният от Бога Спасител ще възстанови царското достойнство на Израилевата държава, ще седне на престола и ще прогони чуждите господари, Дори сред Христовите ученици имало такива, които трудно приемали неговото учение за смирение и за поемане на страдания в името на Бога, за преходността на земната слава и за вечността на небесния живот.

На 6 август отбелязваме празника Преображение Господне, който се чества от първите векове на християнството. На този ден според Светото писание Исус Христос укрепява вярата на учениците си в своя божествен произход, като се преобразява пред очите им. Той се явява в небесната слава пред трима от тях - Петър, Яков и Йоан, като ги завежда на планината Тавор в Галилея. Лицето Му засиява, дрехите Му стават бели като сняг, до него се появяват двама мъже, „сияещи от светлина“ - Мойсей и Илия, и беседват с него. Светъл облак осенява всички и се чува глас: „Този е моят Син възлюбен, в Когото е Моето благоволение! Слушайте Него!“ Исус моли учениците си никому да не разказват за случилото се - до възкресяването му от мъртвите. Когато видят своя учител, опозорен и прикован на кръста, да не се разколебават във вярата си и да проповядват, че той наистина е Син на Небесния Отец.

На Преображение Господне вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба. В литургията на българските православни храмове се прибавя специален тропар /молитвено песнопение/ - „Освещаване на гроздето“.

На този ден стопаните носят в църквата първото грозде за благослов. Всред всички плодове гроздето е най-привилегированият плод, защото от него се прави виното - символичният образ на Христовата кръв. На празника Преображение то се благославя, но според църковните правила на този ден не се яде грозде. Узрелите преди това къпини, които според народната вяра са дяволско грозде, могат да се ядат след 6 август.

Според народните вярвания празникът Преображение Господне е специфичен водораздел на сезоните - „лятото се пречупва“ и времето се преобръща - върви към есента и студа.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст