Начална страница | Календари | НАРОДЕН КАЛЕНДАР - 01.09 - СИМЕОНОВДЕН

НАРОДЕН КАЛЕНДАР - 01.09 - СИМЕОНОВДЕН

image

Християнският празник в чест на св. Симеон Стълпник е известен сред българите още като…

Си­меон орач и Нова земеделска година, тъй като от­белязва началото на есенната оран и сеитбата. Според житието преподобният Симеон Стълпник е роден през 357 г. в Мала Азия в семейство на бедни благочестиви християни. На осемнадесет­годишна възраст той постъпил в манастир, след това се усамотил в една труднодостъпна планин­ска пещера. Симеон искал да се изолира напълно от хорските очи и си построил каменна кула, ви­сока 40 лакътя. Заживял на върха й в тясна килия и затова бил наречен Стълпник. Там починал на 103-годишна възраст.

Според народните вярвания Симеоновден е аг­рарен празник и начало на новата земеделска го­дина. В навечерието му стопаните носят семената за посев в църквата, за да бъдат осветени от ду­ховно лице. В зърното поставят стрък босилек, чер­вен конец с нанизани на него червени чушки, пло­дове, орехи, сребърни монети и пепел от дървото, горяло на Бъдни вечер. В ранното утро на празни­ка всяка домакиня замесва тесто и изпича пресни пшенични питки. После отваря широко портите, по­дава на мъжа си нова торба с варена кокошка (пе­тел), прясна погача и баница и го изпраща.

Щом пристигне на нивата и изоре първата бразда, орачът разчупват питата на четири час­ти. Първото парче хвърля на изток към слънче­вия изгрев, второто дава на воловете, третото заравя в земята за невидимия стопанин на ни­вата (смоксинурлия), а четвъртото изяжда сам. Костите на варената кокошка се заравят също в първата бразда.

Поверия за празника

Народната традиция изисква на празника да не се изнася нищо от къщата и нищо да не се дава на заем. Тази забрана се спазва строго, за да не излезе берекетът от дома. През целия ден жени­те не поставят на огнището почернели котлета и съдове, за да не заболяват посевите от главня. Не перат и не простират бяло пране, за да не по­никнат житните класове празни. Често домакини­те следят какъв човек ще дойде първи през този ден в къщата им. Ако той е добър и имотен, годи­ната ще е спорна и плодовита. По същия начин, отивайки на нивата, орачът гледа кого ще срещ­не най-напред. Ако види бременна булка или же­на с пълни ръце, вярва, че житата ще родят мно­го зърно. В Западна България е разпространено поверието, че ако на Симеоновден времето е слън­чево и топло, то ще бъде такова и през януари следващата година. В Пиринско на празника се гадае каква ще бъде зимата. Ако през този ден кучето лежи свито на кълбо, селяните очакват ранно застудяване и мразовита дълга зима.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст