Начална страница | Календари | ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР - 08.09 - РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР - 08.09 - РОЖДЕСТВО БОГОРОДИЧНО

image

Един от тачените празници сред християните е денят, в който се е родила Богородица…

- майката на Исус Христос. След като на 9 де­кември се отбелязва Зачатието на Света Ана - денят, в който Дева Ма­рия била зачената, девет месеца по-късно - на 8 септември, се праз­нува нейното раждане.

Според .евангелския текст бъде­щите родители на Дева Мария дъл­го време нямали деца. При израилтяните това се считало за голямо 1ещастие, понеже всяко семейство имало надежда, че ще му се роди бъдещият Месия, спасителят на чо­вечеството. Само бездетните се ли­шавали от такова очакване.

Години наред двамата съпрузи се молели за дете. А съпругата Ана си дала обет - появи ли се на бял свят наследник или наследница, ще ги обрече на Бога. От своя страна мъжът й, който бил не по-малко отчаян от жена си, отишъл в пустинята и прекарал четиридесет дни в строг пост и молитви. И чудото ста­нало - на 8 септември се появила на бял свят дъщеричка, която те на­рекли Мириам (известна в еванге­лията като Дева Мария, Богороди­ца). И когато тя навършила три години, бащата и майката изпълнили дадения обет и я завели в Мойсеевия храм. Там тя живяла, докато на­вършила 14 години. По-късно била омъжена за Йосиф.

В България празникът Рождество Богородично се отбелязва по много тържествен начин - особено в мно­гобройните храмове, посветени на то­ва събитие. По стара християнска традиция се правят курбани - прина­ся се животно в жертва, за да се нах­ранят гладните. Храната се раздава за благословение, а не за опроще­ние на греховете.

Според народните вярвания Бо­городица закриля жените - да са живи и здрави, да раждат леко. Тя им помага в беда или при тежка работа. В нейно име се меси голя­ма пита. Богородичният хляб, как­то се нарича тя, се разчупва и от него се раздава на всички в семей­ството. Едно парче се оставя за добитъка и се стрива в храната му, друго пък се нарича на къщата, за да я закриля Богородица. В някои краища пазят това парче чак до четвъртия празник през годината, посветен на Божията майка - Съ­бор на Пресвета Богородица /26 декември/.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст