Начална страница | Календари | НАРОДЕН КАЛЕНДАР- 14.10- ДНЕС Е ПЕТКОВДЕН

НАРОДЕН КАЛЕНДАР- 14.10- ДНЕС Е ПЕТКОВДЕН

image

Празникът е известен и като зимен Петковден...

На тази дата се почита закрилницата на децата света Пет­ка. Преподобна Параскева-Петка Епиватска (Търновска) (X-XI в.) е све­тица и отшелничка. Култът към нея е започнал с написването на нейното житие от Патриарх Евтимий. След Клокотнишката битка цар Иван Асен II донася мощите на светицата - те били един от трофеите му.

В много села на този ден се пра­вят събори в чест на началото на настъпващите зимни празници и весе­лия. Вече не се мисли за полска рабо­та, а се обръща повече внимание на дома и на отношенията в семейство­то. Но този ден се е извивало първо­то празнично хоро за есента, на кое­то се хващали избрани моми и ергени (правели се и т. нар. сгледи).

На Петковден се е извършва и се­мейна служба - в чест на закрилника на къщата и на рода. Месят са се специални обредни хлябове за здра­ве и успех на дома, готви се курбан чорба от овче месо или яхния с овче месо и праз. Специално се вика свеще­ник, който да прекади и поръси къща­та със светена вода.

Този празник е почитан в цяла Бъл­гария и се празнува и до днес. Той по­ставя символичен край на селскосто­панските дейности (на прибирането на реколтата и на есенната сеитба). В миналото на този ден са освобож­давали овчарите и ратаите. Затова днес Петковден се смята и за празник на овчарите. Месят се специал­ни малки питки за здравето на до­битъка.

Не пипай вълна!

От Петковден до Димитровден жените не бива да пипат вълна. Не трябва да кроят и шият дрехи през този период, за да не на­паднат вълци стадата. В миналото никой не е смеел да престъпи тази забрана и да носи дрехи, изработени през тези дни, защото се смятало, че ако облечеш такава дреха, ще умреш. А след смъртта си ще се превърнеш във вампир.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст