Начална страница | Календари | ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 19.10- СВЕТИ ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 19.10- СВЕТИ ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

image

Свети Йоан Рилски (IX-X) се почита като небесен закрилник на българския народ…

Той се родил в село Скрино край Струма. След смъртта на родите­лите си подарил всичко, което нас­ледил, на нуждаещите се и станал монах. После заживял като отшел­ник, като сам си направил колиба и се отдал на молитви. Когато го от­крили разбойници, го пребили и го изгонили от нея, а той се скрил в ед­на усамотена пещера.

След време го намерил неговият племенник Лука, който искал да следва чичо си, и Йоан го приел в пе­щерата. Ала бащата на Лука тръг­нал да го търси и когато го намерил при брат си, го обвинил, че тласка младото момче към отшелничест­во, след което повел сина си обрат­но към къщи. По пътя момчето било ухапано от змия и умряло, а отчая­ният баща занесъл мъртвия си син обратно в пещерата и Йоан го убе­дил да го погребе наблизо. Постоян­но ходел на гроба на племенника си и се молел горещо...

Йоан живял в пещерата 12 години, след което се преселил във велика­та Рилска пустиня и се настанил в една хралупа, като се отдал на пост и молитви, а дивите зверове съжителствали кротко с него. След време го открили пастири. Един не­щастен човек, обхванат от нечисти духове, бил излекуван от него. Идва­ли различни хора да го молят за из­целение. След време той решил съв­сем да се усамоти и отдели от све­та и се преселил в една голяма пе­щера. Мълвата за Йоан стигнала до цар Пе­тър, който му изпра­тил злато и плодове. Йоан върнал златото и приел плодовете,  но отказал да се види с царя. Много хора за­почнали да го търсят и следват. След време построили манастир, като негов игумен ста­нал Йоан, който се сдо­бил с много ученици. Починал на 70 години.

Духът му се явил на учениците му и поже­лал да пренесат тлен­ните му останки в Сре­дец (София). Те ги пре­несли на 19 октомври отначало в църквата „Свети Георги", после в „Свети Лука". През XII век богат българин построил за Йоан Рил­ски специална църква, където били пренесени мощите му, и около нея се създал манастир.

По-късно, когато ун­гарският крал Белла III превзел София, отне­съл мощите на Йоан Рилски в Унгария, къ­дето се случили особени чудеса, ко­ито показвали, че мощите трябва да бъдат върнати в България. Така и станало. През 1195 г. цар Асен I пренесъл мощите от София в Тър­ново, а много по-късно - те били върнати 6 Рилската обител.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст