Начална страница | Календари | ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 26.10- ДИМИТРОВДЕН

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 26.10- ДИМИТРОВДЕН

image

Свети Димитър се е родил в Солун през ІІІ век в семейството на градоначалник,…

който бил християнин, и понеже християнството се преследвало, баща му имал тайно помещение в дома си с икони, където семейството се молело. Самият Димитрий бил измолен от Бога, тъй като семейството дълго нямало деца и затова тайно бил и кръстен. Родителите оставили на сина си голямо богатствоХеркулий, който управлявал заедно с Диоклетиан, повикал образования младеж да стане градоначалник след смъртта на баща му, като му наредил да прочисти Солун от християните. Вместо това Димитрий започнал открито да проповядва християнското учение, а хората високо го уважавали и следвали.

Когато през 306 г. източният император Гилерий, който яростно преследвал християнството, дошъл в Солун, се срещнал с Димитрий, който признал, че е християнин. Императорът го затворил в тъмница, където Димитрий продължавал да се моли, а ангел Божий му се явил и го окуражил в неговата твърдост.

Когато започнали игрите в чест на императора, на арената излязъл отново любимецът му Лий, който умъртвявал християните, като ги хвърлял върху копия. Тогава християнинът Нестор решил да се изправисрещу Лий, ала преди това посетил Димитрий в затвора, който го окуражил. И Нестор победил Лий с името Божие. Императорът заповядал да убият Нестор с копие, а когато разбрал, че е благословен от Димитрий, заповядал да умъртвят по същия начин и него.

Християни погребали тайно Димитрий, а неговият прислужник Луп взел пръстена и дрехата му и с тях извършвал изцеления и чудеса. По-късно, след като престанало гонението на християните, до гроба на Димитрий построили храм. Велможата Леонтий, който се изцерил на неговия гроб, издигнал огромен храм, а мощите на светеца били поставени в сребърен ковчег и положени там. От мощите изтичало миро, затова нарекли светеца Миро-точиви. Край тях се случвали много чудеса.

Свети Димитрий спасявал многократно родния си град Солун от беди, нападения, нещастия... Той се почита от траки, славяни, гърци, българи и др.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст