Начална страница | Календари | НАРОДЕН КАЛЕНДАР- 08.10- АРХАНГЕЛОВДЕН

НАРОДЕН КАЛЕНДАР- 08.10- АРХАНГЕЛОВДЕН

image

Християнският празник Събор на св. Архангел Михаил…,

наричан от народа „Рангеловден” или „Хрангеловден”, се почита през ноември, тъй като това е

ДЕВЕТИЯТ МЕСЕЦ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА СВЕТА,

считано от март. Отбелязването му от църковния календар е свързано и с представата за деветте ангелски чина, разпределени в три последователни йерархии - горна, средна и долна. За наличието на три ангелски сана пише ученикът на апостол Павел св. Дионисий Ареопагит, който бил въздигнат до третото небе и там узнал за степенуването на ангелските чинове. Християнската църква въвежда този празник, за да противодейства на юдеите-еретици, които по някои канони на Стария завет изпадали В идолопоклонничество и езическо преклонение пред слънцето, луната и звездите, и смятали, че ангелите са създатели на видимите твари и че са по-висши от самия Христос. С утвърждаването на празника православното духовенство налага идеята за появата на деветте ангелски сана в деня на Страшния съд, който се нарича „Ден осмий“. А посвещението му на Архангел Михаил се обяснява с представата за светеца като „чиноначалник и воевода“ на всички ангели от йерархията - серафими, херувими, сили, власти и начала.

Според традиционните народни вярвания Архангел Михаил е ангелът, който се спуска при умиращия и с нож или сабя изважда душата му. Затова народът го нарича „вадидушник“ или „душевадник“. Той отвежда изтръгнатата от тленното тяло душа в отвъдния свят, където заедно със своя събрат св. Петър я отправя в райската градина или във врящия казан на пъкъла, според това дали е праведна или греховна.

Ето защо в християнските икони Архангел Михаил се изобразява или с окървавен нож в ръце, или държащ везни, с които измерва човешките грехове.

На Архангеловден

БЪЛГАРИТЕ КОЛЯТ КУРБАН

в чест на светеца-покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно - овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян. Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани „Рангелов“ или „Господьов хляб“, „Боговица“ или „Рангелово блюдо“. Тържествената трапеза, семейна или общоселска, се освещава от свещеник. Кожата на обредното жертвено животно се дарява на църквата.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст