Начална страница | Календари | НАРОДЕН КАЛЕНДАР- 14.11- КОЛЕДНИ ЗАГОВЕЗНИ

НАРОДЕН КАЛЕНДАР- 14.11- КОЛЕДНИ ЗАГОВЕЗНИ

image

Коледни Заговезни се нарича денят преди да започне постенето…,

когато за последно се яде влажно - месо, яйца и млечни произведения. Обикновено се коли голяма кокошка, която се готви с кисело зеле. Приготвят се и пълнени чушки с боб и много мазнина. Точи се и вита баница с тиква и много орехи -„тиквеник“. След вечерята стопанката измива и скрива дървената лъжица, с която е сипвала блажно, и няма да я пипа 40 дни - чак до Коледа, когато става „отговяването“.

На следващия ден след Заговезни започват коледните пости, които свършват на Бъдни вечер. Това са дни за духовна подготовка за светлия празник Рождество Христово. Постът се нарича още Малка Четиридесетница и е установен сравнително късно в чест на Раждането на Спасителя, „за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий“.

На този ден се чества и Св. апостол Филип. Той е един от Дванадесетте апостоли. Проповядвал в Галилея, Гърция, Етиопия. Завършил живота си в Йерапол, разпнат на кръст с глава надолу.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст