Начална страница | Календари | ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 21.11- ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 21.11- ВЪВЕДЕНИЕ БОГОРОДИЧНО

image

Светата Дева се явява и Иисус предвъзвестява…

- с  тези думи от тропара на празника се обръщаме към Богородица в Деня на християнското семейство.

Когато Дева Мария навършила 3 години, родителите й св.св. Йоаким и Анна изпълнили обещанието си да я посветят на Бога. Тя била въведена в Йерусапимския храм и в неговата най-свята част (Светая Светих) от свещеника Захарий. Мария останала да се учи, моли и прислужва при храма. Когато пораснала, свещениците сметнали, че е време да напусне храма. Но тя заявила, че желае да посвети целия си живот на Бога. Поради това според обичая била предадена на грижите на стареца-праведник Йосиф, неин родственик.

В деня на Въведение Богородично честваме и празника на християнското семейство и на православната учаща се младеж. Това е празник на домашната ни църква. На него си припомняме наред с Богородичною и нашето въвеждане в храма чрез Кръщението и Миропомазването, които сякаш ни "изваждат" на този свят. Това е моментът, в който сме встъпили в истинския живот - посветен и отдаден на Бога. Празникът Въведение Богородично ни помага да разберем смисъла и значението на нашето посвещение Нему.

Поради това е прието на този ден цялото семейство да присъства заедно на празничното Богослужение. Сетне на празничната трапеза, на която се полага и риба, казваме молитвите “Отче наш“ и “Богородице Дево". Хубаво е в Деня на християнското семейство всеки да осмисли полагащото му се място и задължение. Апостол Павел съветва: "Вие, жените, покорявайте се на мъжете си, както подобава, в името на Господа. Вие, мъжете, обичайте жените си и не ги огорчавайте. Деца, бъдете във всичко послушни на родителите си, защото това е благоугодно Господу. Бащи, не дразнете чедата си, зад а не падат духом" (Кор. 3:18-21).

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст