Начална страница | Календари | ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 30.11- СВЕТИ АНДРЕЙ ПЪРВОЗВАНИ

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 30.11- СВЕТИ АНДРЕЙ ПЪРВОЗВАНИ

image

Той бил първи повикан от Иисус Христос да го последва…

и поради това сред апостолите е наречен Първозвани. Когато Йоан Кръстител посочил Иисус като Агнец Божий, Андрей, който следвал Йоан, тръгнал след Спасителя и довел със себе си и брат си Симон-Петър. След възкресението апостолите тръгнали по различните краища на света да проповядват християнското учение, а Свети Андрей обходил Гърция и Мала Азия и по черноморските брегове стигнал до страната на скитите (днешна Русия). В град Синоп Андрей и Матей били гонени и мъчени, ала Христос спасил Андрей и той продължил да печели все повече привърженици на вярата. Пропътувал много страни, а с Йоан Богослов посетил Ефес, Никея, Ираклия, Трапезунд, Армения, Грузия, Таврически Херсон, като покръствал навсякъде езичниците. Във Византион (Цариград) ръкоположил за епископ Стахий - един от седемдесетте Христови ученици. В Патра сам излекувал философа Стратоклий - брат на управителя Егеат, който преследвал християните, но Свети Андрей защитил пред него учението, заради което бил хвърлен в тъмница. Учениците му дошли в затвора да го видят и тогава той с молитви отключил вратите и заедно се молили. Егеат заповядал да го разпънат на кръст, но това предизвикало големи християнски вълнения, които уплашили управителя и той наредил да го свалят от кръста. Докато го сваляли, лицето на светеца се озарило от сияние и той предал Богу дух. Християните го погребали, а малко по-късно Егеат се самоубил.

По времето на император Констанций (337-361 г.) мощите на Свети Андрей били пренесени в църквата „Свети Апостоли“ в Цариград. През XIII в., когато рицарите завладели града, отнесли мощите му в Амалта (Италия), а главата му се намирала в Рим. В средата на XX в. Римокатолическата църква я предала на Цариградската патриаршия, тъй като Свети Андрей ръкоположил първия епископ на Цариград.

В деня на Свети Андрей се раздават царевица и жито за здраве и благополучие, защото се вярва, че както от този празник дните започват да наедряват, така и реколтата започва да се умножава.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст