Начална страница | Календари | ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 06.12- НИКУЛДЕН

ПРАВОСЛАВЕН КАЛЕНДАР- 06.12- НИКУЛДЕН

image

Свети Никола се родил през втората половина на ІІІ в. в ликийския град Патра...

Семейството му било знатно и богато. За разлика от повечето свои събратя светци, Никола умрял в почит и признание на преклонна възраст. Не изпитвал силно мъченията на преследвачи и екзекутори,но изпитвал радостта да даваш, безникой да знае за това, без нищо даочакваш от това. Когато починали родителите му, раздал своя имот иникой дори не научил какво е сторил Никола означава Побеждаващ.

Свети Никола се изобразява в архиерейски червени одежди, достолепен, беловлас, благославя със затворено евангелие.

За народа св. Никола е юнакът, който заповядва на морето, водитеи ветровете. Такъв бил неговият дял при подялбата на света - по море да ходи, гемии да крепи. Той има свръхчовешка сила, с крила хвърчи над моретата и може да размрази . дори замръзналото Черно море.

Може да спаси изпадналите в беда моряци, но може и люто да се разсърди. Владее водите и морските дълбини, господар е на зимата, снега и ледения вятър. Притежава и  несметните богатства на подводния свят - плава със златен кораб, има златна гега, пие от златна чаша, строи черкви и манастири от злато и сребро.

Свети Никола е патрон на рибарите, ловците, търговците, на овчарите, стадата им и вълците. Лекува, но може и да причини болести. Помага на девойките да се задомят.

На Никулден жертвеното животно е риба, шаран. Казват, това останало от деня, в който светецът сторил чудо, запушил с шаран дупката на пробитата гемия и спасил хората от сигурна смърт. Свети Никола е ту млад момък със златни крила, който успял да надвие морската юда, ту беловлас старец с дълга, бяла като снегабрада. В образа му се съчетават прастари езически представи с християнски мотиви и символи. Той е митичен юнак,сражава се и надвива морскичудовища, тъмните сили назлото, мрака и ужаса. Особено силно било чувството на св. Никола за справедливост.

Светецът пази не само от крадци и мошеници. Вероятнотази му дарба са си харесалина бедните неомъжени девойки.

Вярва се, че дом закрилян от него, е защитен от всякакви посегателства. Закриля сиромасите, несправедливо осъдените, защитава затворниците. Ако човек почита св. Никола- може да се излекува от всякакви болести.

Неговият празник е в чест на водната стихия, моретата, реките и езерата. Денят на св. Никола (6 декември) се празнува от всички с обща църковна служба и риба шаран, който е ритуалната жертва на всеки дом.

Казват, че на 6 декември всички морски съдове спират във водата в чест на своя повелител.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст