Начална страница | Календари | НАРОДЕН КАЛЕНДАР – 24.12 - БЪДНИ ВЕЧЕР Е! ИЗГОНЕТЕ ЗЛИНИТЕ С ТАМЯН

НАРОДЕН КАЛЕНДАР – 24.12 - БЪДНИ ВЕЧЕР Е! ИЗГОНЕТЕ ЗЛИНИТЕ С ТАМЯН

image

Нощта, в която според църковното предание се е родил Христос,…

е най-интимният български народен празник. Подготовката за него започва още от Игнажден, когато е отсечен „бъдникът“ - дървото, което цяла нощ трябва да гори в семейното огнище.

Предния ден се приготвят бъднишките свещи и китките с чемшири, които ще украсят празничната трапеза и ще пазят обитателите на дома от уроки и болести. На празничната трапеза задължително присъстват нечетен брой постни ястия – не по-малко от 7. Коледната питка с паричката се замесва от най-възрастната жена в семейството. Водата за нея обаче е донесена в бял котел от най-младата булка в дома. Тя се нарича „мълчана“, защото по целия път булката не бива да говори с никого. Питата, наричана още „боговица“, е с украса също от тесто във формата на кръст, кръг или растителен орнамент. Момите пък правят краваи, наречени за техните изгори сред очакваната коледарска дружина. В Питата се поставя монета. На когото се падне монетата, той поема грижата да отговаря за парите вкъщичак до следващата Коледа. Бъдни вечер е втората (след Игнажден) кадена вечер. Преди да седнат на трапезата, най-възрастният мъж я обикаля с димящ тамян, за да прогони злите сили от дома и обитателите му. Трапезата започва с разчупването на погачата. Първото парче от нея е за Богородица, второто се нарича на самата къща. Вареното жито, украсено със стафиди, орехи, а в по ново време с дребни бонбони, е пожелание за весел и богат живот през следващата година. Боб се слага, за да е сито домочадието.

Сармите и пълнените чушки са пожелание за добра реколта на зеленчуците. В тяхна чест е и любимото лакомство на стари и млади - тиквеникът. Ошавът е в чест на овощните дървета. Сварените сушени плодове са се подслаждали с мед. Ошавът се приготвя по-рано и се държи на студено - да си обиколи градините и да им покаже, че и те са почвени на празничната трапеза/Особено място сред ритуалните храни на Бъдни вечер заемат орехите. След вечеря всеки трябва да грабне по три от тях, без много-много да ги гледа и избира, и по вида им да гадае какво ще му донесе новата година. Ако са чисти, годината ще е успешна, ако са почернели - и той ще чернее от ядове. Червивите пък са предзнаменование за болести.

Не бива да се забравят и всякакви пресни плодове, като ябълки или запазеното грозде, а също и гонещите злите сили лук и чесън.

На бъднишката маса присъстват бъклицата с виното и бардучето с ракия, но от тях се пие, след като полунощните камбани са обявили извършилото се тайнство - раждането на Христос. И след това на вратите почват да хлопат коледарите с техните пожелания и песни.

След като ги изпратят, най-нетърпеливите вече могат и да се облажат. Но това обикновено се е оставя за празничния обяд на настъпилата вече Коледа. А до него трапезата не се раздига, за да посреща закъснял пътник. Или пък, ако според народните вярвания самите Йосиф и Богородица се отбият, уморени от пътя към Витлеем.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст