Начална страница | Красота | КОСМИЧКИ ПО ЛИЦЕТО? СПОКОЙНО, РЕШЕНИЕ ИМА!

КОСМИЧКИ ПО ЛИЦЕТО? СПОКОЙНО, РЕШЕНИЕ ИМА!

image

Около 10% от жените имат косми по лицето, а 80% от тях изживяват това като драма...

ВЯРНО – НЕВЯРНО

...pacтат по-бързо, кoгaтo ги бръснем

Невярно. Просто стават по¬твърди и по-тъмни, затова този метод е неподходящ за лицето.

...нормално е да са повече след 50 години

Вярно и невярно. След тази възраст окосмяването по тялото намалява, но се усилва по лицето.

...премахването им с лазерната епилация винаги е успешно

Невярно. Нейната ефикасност зависи от пигментацията: белите или съвсем светлите косми трудно могат да бъдат унищожени. Най-добри резултати се постигат при черни косми по бяла кожа.

ИМА ДВА ТИПА ОКОСМЯВАНЕ

При първия става дума за мъх, по-често срещан при брюнетките. Той не е свързан с излишък от мъжки хормони и не изисква да се прави хормонално изследване. Вторият тип се характеризира с твърди и тъмни косми, разположени по мъжките зони на окосмяване - горна устна, брадичка, шия, но също такарбластта между гърдите, под пъпа и в горната част на бедрата. Често към това се прибавят и проблеми като акне, нередовна менструация, свръхтегло. При този тип окосмяване е необходимо да се направят биологични изсдедвания. В 70-80% отслучаите то се дължи на синдрома на поликистозните яйчници. Друга причина може да е приемът на определени лекарства.

Само 16% от свръхокосмените жени се обръщат към дерматолог. Но това именно е специалистът, който може да им помогне.

ЛАЗЕРНАТА ЕПИЛАЦИЯ е безболезнено премахва космите по брадичката и горната устна. Необходими са 5-6 процедури през два месеца. Дерматологът може също да предпише крем, който забавя растежа на космите, евентуално в комбинация с лазер.

Някои жени предпочитат домашни процедури като изрусяване на мъха или восъчна епилация за краката на всеки три седмици. Никога не бива да се поставя горещ восък или депилатоар върху лицето!

ПРИ ОКОСМЯВАНЕ ОТ ВТОРИЯ ТИП трябва да се възстанови хормоналното равновесие в организма. Ендокринологът или гинекологът ще предпишат антиандрогенни лекарства, често комбинирани с естрогени. Това лечение дава резултат след 6 до 12 месеца.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст