Начална страница | Красота | 7-ДНЕВНА ДИЕТА С РИБА

7-ДНЕВНА ДИЕТА С РИБА

image

Предлагаме ви диета с актуална храна, а какво по-удачно от меню с риба?...

 Ето една седемдневна диета.

Известно е, че по съдържание на калций и фосфор рибата се нарежда след млякото и млечните произведения, дори преди месото. Рибата съдържа големи количества ценни витамини А, Д, Е, В, В2, В12, РР (ниацин). Наличието на риба в диетата снабдява организма с есенциалните омега-3 мастни киселини.

Диетата се провежда по следната схема:

Закуската е винаги една съща: сварено жито или овесени ядки с плодове по избор, мед и ядки по желание, чаша билков чай с мед и лимон и кафе (ако пиете).

Обядът е различен всеки ден: включва сезонна салата, филия пълнозърнест хляб и по едно рибено блюдо от изброените.

Следобедната закуска се повтаря: плод по избор и билков чай.

Вечерята също се повтаря: включва сезонна и картофена салата, маслини и билков чай с мед и лимон.

Ето ги 7-те рибни ястия:

Рибена чорба

Продукти: Среден шаран или мерлуза, 4 глави лук, 1 зелена и 1 люта чушка, 2 моркова, 2 с.л. олио, 1 с.л. брашно, чубрица, магданоз, джоджен, мащерка, дафинов лист, черен пипер, сол на вкус.

Приготвяне: Лукът, чушките и морковите се настъргват и се слагат да врят. След като се сварят, към тях се прибавят 2 с.л. олио и брашното, предварително разбъркани. След като всичко се свари напълно, се слагат и подправките. 10 мин преди изваждането на съда от огъня се прибавя рибата предварително очистена, посолена и поръсена с лимонтузу. Сервира се гореща.

Кюфтета от риба

Продукти: 1 кг риба, 1 глава лук, 1 яйце, 1 филия хляб, 1 с.л. масло или мас, магданоз, сол и червен пипер на вкус и няколко лъжици брашно.

Приготвяне: Обезкостената риба се нарязва, прибавя се ситно нарязаният лук, яйцето, маслото или маста, изцеденият хляб, подправките и 1 с.л. брашно. Разбърква се добре с лъжица и се оформят кюфтета, които се топят в брашно или галета и се пържат във вряло олио.

Салата "Нептун"

Продукти: 250 г филе от риба, 1/2 глава лук, дафинов лист, 4-5 карамфилчета, зърна черен пипер, 2 домата, 3 твърдо сварени яйца, 4 кисели краставички, олио, сол, смлян черен пипер, дребно нарязан копър.

Приготвяне: Рибата се вари 15 мин в подсолена вода заедно с дафиновия лист, лука, карамфила и черния пипер на зърна. Отцежда се, нарязва се на парченца, смесва се с нарязаните домати, твърдо сварените яйца и лука, нарязан на кръгчета. Краставичките се обелват и нарязват на кубчета. Посолява се със сол и черен пипер. Подправя се с олио и ситно нарязан копър. Продуктите се разбъркват внимателно и се поднасят в подходяща чиния.

Рибена чорба от глави на шаран

Продукти: Няколко глави от шаран, 1/2 ч.л. сол, 2 с.л. олио, 1 глава лук, морков, пресен магданоз, 1 с.л. грис, 1/2 ч.л. червен пипер, 5-6 зърна черен пипер, 1 глава чесън, 1 л вода.

Приготвяне: 1 л вода се поставя на огъня да заври, добавят се солта, олиото, лукът. След като лукът омекне, се слагат главите на шарана, ситно нарязаният морков и пресният магданоз. Когато рибата е готова, се добавят грисът, червеният пипер и листа магданоз, черният пипер. Преди да се извади, се прибавя нарязаният чесън.

Риба плакия

Продукти: 1 кг прясна цаца, 2 големи глави лук, 4 големи супени лъжици олио, половин килограм пресни или 1 среден буркан консервирани домати, сол на вкус, 1 ч.л. червен пипер, джоджен, чубрица, 1 ч.ч. вода.

Приготвяне: Рибата се изчиства от вътрешностите и главата. Измива се в 1-2 води, слага се в тава, добавят се всички изброени продукти, разбърква се и се пече.

Бистра рибена чорба

Продукти: 1 мерлуза или херинга, 2-3 картофа, 2 глави лук, 4 с.л. олио, 7-8 зърна черен пипер, сол на вкус, копър.

Приготвяне: Рибата се сварява заедно със ситно нарязания лук, солта и черния пипер, изважда се, обезкостява се, след което се връща обратно в бульона. Добавят се нарязаните картофи и след като се сварят, преди сервиране чорбата се поръсва с копър.

Продукти: 1 пак. масло, 100 г аншоа (лакерда, може и риба от консерва), 1 жълтък от сварено яйце, 1 филия бял хляб - среда.

Приготвяне: Рибата се нарязва на ситно, маслото се разтопява леко, към него се прибавя натрошеният жълтък, раздробената среда от хляб и рибата. Разбива се добре и се слага в хладилника. Изважда се 1 час преди консумация.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст