Начална страница | Красота | ЗИМНИ КОМПРЕСИ ЗА КРАСОТА

ЗИМНИ КОМПРЕСИ ЗА КРАСОТА

image

За да се запази кожата на лицето здрава, свежа и хуба­ва и се защити от суровия зи­мен климат…

против измръзва­не и остаряване, опитайте компреси.

Прилагат се при из­мито с топла вода лице и шия, след подсушаване.

СНЕЖЕН КОМПРЕС. С него се цели по-силно кръвоснабдяването на кожата след изсту­дяване, изхранването й за за­щита срещу студа. Взимат се 10 с. л. чист сняг и се изсипват в чиста кърпа. Краищата на кърпата по ъглите се хващат и се прави сплесната топка, ко­ято се притиска силно върху сухото лице, клепките и под брадичката за минута време. Повтаря се няколко пъти до изстудяване на лицето. После се намазва с мазен крем или хранителна маска. Компресът се прави сутрин или вечер преди лягане.

МАЙОНЕЗЕН КОМПРЕС. Върху парче марля или тензух се намазва пласт от майонеза (разбит жълтък в растително олио) до образуване на пенес­та маса. Разстила се върху ли­цето и шията и се оставя 20 мин., след което се изтрива, изсъхва, измива се с топла вода. Компресът омекотява, храни, тонизира и защитава кожата.

МЛЕЧЕН КОМПРЕС. Прави се през ден за защита против студ, за хранене и подмладя­ване на кожата. Чиста памуч­на кърпа се натопява в затоп­лено неварено прясно мляко, лицето се покрива, както и застаряващата кожа на шия­та. Покрива се с найлон, а при засъхване се подмокря с още мляко. Престоят е около час, след което се изплаква с леко подкиселена затоплена вода.

ГЛИНЕН КОМПРЕС. Върху памучна кърпа се намазва кашичка от глинен прах или нелеплива чиста глина и малко вода. Налага се върху лицето, ръцете, краката като средство против премръзване (а и при болки в ставите през зимата). Покрива се с топла притискаща кърпа с пристягане и се оставя да престои 15 мин. за лицето и 2 часа върху другите части при нужда.

МАСЛЕН КОМПРЕС. Със смес от разтопена безсолна свинска мас и зехтин, силно затоплена, се напоява памуч­на кърпа, застила се върху ко­жата, покрива се с вълнено парче и се оставя да действа 40 минути. Компресът е особе­но полезен при суха, старее­ща, слаба или чувствителна кожа.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст