Начална страница | Красота | НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА ЗА КОСА ОТ ЦЯЛ СВЯТ

НАТУРАЛНА КОЗМЕТИКА ЗА КОСА ОТ ЦЯЛ СВЯТ

image

Предлагаме ви маски и лосиони, използвани от древни времена, та и до днес…

Всяка дама иска да . изглежда добре, из­ползвайки натурал­ната козметика. Тя не съ­държа химия и не предиз­виква алергия на кожата. За да бъдем в крак с деви­за: "Назад към природата", ви предлагаме маски за коса от цял свят. Изпи­тайте ги и вие.

Английска. Жителките на Албиона с удоволствие използват природни съ­ставки за блясък на коса­та. Още преди да се "ро­ди" шампоанът, забърк­вали смес от два разбити жълтъка и 1 с.л. мед. Маската се нанася на влажна коса и след 10 минути се измива с топла вода.

Японска. Жените от Из­тока смятат, че оризовата козметика е подходяща за всеки тип кожа. Освен че въз­връща бля­съка на ко­сата, тя дей­ства ефи­касно и срещу пър­хота. Сме­сете 2 с.л. саке (ори­зова водка), сока на един лимон и 1 с.л. мед. Втрийте ма­ската в ко­жата на гла­вата и изчакайте 20 ми­нути, за да попие. След това глава­та се измива с шампоан. Японките ценят И ба­демовото масло. С не­го приготвят лосион, кой­то наричат еликсир на красотата. Ето и съставките: 1 ч.л. морска сол се разтваря в 100 мл мине­рална вода и се прибавят 2 с.л. бадемово масло. Втрива се в кожата на гла­вата и след 10 минути се изплаква.

Българска. Най-из­ползваната съставка в на­шата козметика е розата. Залейте с кипяща вода ед­на шепа сухи розови листенца. Оставете теч­ността на тъмно място и след 7-8 дни прецедете настойката и я излейте в шише с пулверизатор. Розо­вата вода се впръсква във влажна коса. Тя не само ухае приятно, а подхранва косъма и стимулира хор­мона на щастието - ендорфина.

Френска. Според фран­цузойките да бъдеш блон­динка е мода на всички времена. За поддържане на златните нюанси блон­динките не използват боя, а настойка от цветове на лайка. 2 с.л. от сухата бил­ка се заливат с литър кипя­ща вода. Оставя се на слаб огън за 5 минути. След ка­то изстине, се прецежда и се налива в термос.

Мексиканска. Мексиканките обожават алое­то, защото сокът му съдържа безценни микроелементи и витамини. За­това сокът от алое е съ­ставка в шампоани, душ гелове, кремове за лице и тяло. Преди да откъснете листата, не поливайте цветето 2-3 дни. Най-соч­ни са най-долните листа. Измийте две с топла вода, нарежете ги на тънки иви­ци, поставете ги в марля, за да пуснат сока си. Взе­мете от него 1 с.л. и я раз­творете в 1 л вода. С теч­ността изплакнете коса­та.

Украинска. За силна ко­са украинките използват масло от лешник. Върху чиста коса нанесете мас­ка, приготвена от 2 с.л. ра­стително масло и един жълтък. След като пре­стои 15 минути, измийте главата с шампоан.

Руска. Настойка от ня­колко билки: 20 г корени от репей, 15 г хмел и 20 г цветове от невен, ще под­силят косата. 2 с.л. от бил­ковата смес се заливат със 100 мл кипяща вода. Съ­дът се захлупва с капак. След 2 часа течността се прецежда. Главата се из­плаква с настойката, раз­творена в 1 л вода.

Узбекска. От древни времена в Средна Азия жените са си миели косата с мляко. Маската е подхо­дяща за зимата, тъй като млякото образува защит­на пелена и пази косъма. Намажете кожата на гла­вата и косата с прецедено мляко. Завийте главата с найлон и със затоплена хавлия. След 20 минути се измийте.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст