Начална страница | Красота | УМЕЕМ ЛИ ДА РАЗЧИТАМЕ СЪСТАВКИТЕ НА КОЗМЕТИКАТА?

УМЕЕМ ЛИ ДА РАЗЧИТАМЕ СЪСТАВКИТЕ НА КОЗМЕТИКАТА?

image

Кремове, маски, шампоани, бал­сами и голове... какво съдържат те…

Навярно ви прави впе­чатление, че върху опаков­ките на качествените коз­метични продукти са изпи­сани съставките, които оказват влияние върху ко­жата, косата и ноктите. Че­сто пъти срещаме непозна­ти думи, които ни затрудняват с разчитането им. Зато­ва ви предлагаме кратка характеристика на най-че­сто използваните съставки в бялата и декоративна козметика.

Маслата, които ни даря­ват с младост. В козмети­ката се използват разнооб­разни композиции: расти­телни (зехтин, бадемово), твърди (какаово), мине­рални... Всички те имат овлажняващо и омекотя­ващо действие и съдържат широка гама от витамини. Благотворно въздействие върху кожата и косата оказва и маслото от норка, което елитните фирми включват в продуктите си. То се извлича от мазнината на животното и се използва в кремовете против бръч­ки, даже в шампоаните и в лаковете за нокти. Много екзотично масло от живо­тински произход е от костенурка. В продуктите за тяло и лице се използват и минерални масла. Козметиците съветват да не се използват от хора с чув­ствителни и мазни кожи. Те повлияват добре само сухата.

Витамините. Приемаме ги както "отвътре", така и "отвън" чрез козметиката. Качествените продукти за лице и тяло, а даже и деко­ративните съдържат вита­минни добавки. За да сте информирани какви ми­кроелементи съдържат, е необходима подготовка. Често пъти те са с две" име­на". Понякога на опаков­ката четем, че кремът съ­държа витамин А, а друг път - ретинол. Всъщност той е пречистен и стабили­зиран витамин. Витамин С пък се изписва и като аскорбинова киселина, В9 -фолиевата киселина, В2 -рибофлавин, витамин Н -биотин, витамин В1 - тиамин, а витамин Е - токоферол.

Колаген, еластин, серамиди. Тези съставки са по­лезни и необходими. Серамидите са вид мастни кисе­лини, които изпълват про­странството между рого­вите клетки на епидермиса. Те се "съюзя­ват" с тях и по този начин кожата не остава без влага. Серамидите активно синтезират клетки на епидер­миса и по този начин въз­връщат еластичността на кожата. Колагенът е бел­тък, който се съдържа в съединителната тъкан. Той е жизненоважен еле­мент за младостта на кожата. В козметиката се из­ползва растителен и животински колаген,както и получен от морски водорас­ли. Благодарение на него кожата е хидратирана. Из­ползва се в овлажняващи продукти и за лифтинг. Еластинът е белтък, по свойства близък до колаге­на. Съдържа се в регенериращата козметика за кожа и коса. Морските водорас­ли държат палмата на първенството. Екстрактът от морски водорасли влиза в състава на антицелулитни и лифтинг продукти. Екстрактът от морски водо­расли съдържа аминокисе­лини, стеарин, микроеле­менти, витамини.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст