Начална страница | Красота | ЗАЩО "ЦЪФТИ" КОСАТА?

ЗАЩО "ЦЪФТИ" КОСАТА?

image

Много жени са запознати с проблема цъфтящи краища на косата…

Какво трябва да се прави, за да се предотврати това явление?

Лесно можем да си отговорим, ако разгледаме механизма на този процес. И да разберем как е устро­ена косата ни.

Всеки косъм е съставен от три слоя: сърцевина, среден слой и външна част, която представлява люспички кератин, подредени като керемиди върху покрива на къща. Ако косата е здрава, люспиците са притиснати към ствола на косъма и лежат равно, като отразяват свет­лината и по този начин придават блясък на косата. Мастните жлези върху кожата на главата отделят естествен балсам, който омекотя­ва и смесва косата. Боядисване­то и къдренето на косата, неп­равилното хранене и стресът водят до изсушаване на коса­та. Разбира се, съвети от рода на "Никога не се вълнувайте" или "Избягвайте стреса" звучат неубедително, но всички можем да се стараем да се хра­ним здравословно и сутрин да правим гимнастика.

Топсъвети за здрава грива

Проблемът с цъфтящата коса, ка­то всеки друг, е добре да се ре­шава комплексно - от вътре и от вън. Започнете с правилното хране­не и здравословния начин на живот. Ако не се движите достатъчно, не се наспивате, храните се с прекалено много сладки и мазни храни, всичко това ще се отрази и върху косата ви. Косата ще загуби блясъка си, ще ста­не чуплива, ще започне да цъфти. Затова, ако искате здрава коса, пър­во се погрижете за здравето си. Раз­бира се, това изисква жертви, но усилията ви няма да са напразни. По просто стоят нещата с външните средства, защото те не изискват та­кива големи усилия. Използвайте специални шампоани, балсами и маски за коса, за да задържите по-дълго резултата.

Грижа

Краищата на сухата и цъфтяща ко­са смазвайте с касторово, бадемово масло или зехтин. След това косата се покрива с кърпа, накисната в гореща вода и изстискана, а след час косата се измива И се нанася маска от яйце или кисело мляко. Изчаква се 15мин и ко­сата се изплаква с отвара от черен чай, лайка или липов цвят.

Полезен за цъфтящата коса е мас­тният разтвор на бета-каротин (мас­ло от моркови). Ако не разполагате с такова, можете да използвате комп­рес от прясно изстискан морковен сок, сокът се нанася равномерно вър­ху косата и се покрива с найлонова шапчица. Но внимавайте, ако косата ви е много светла, сокът от моркови може да я боядиса.

За да не цъфти косата ви, след из­миване можете да я изплаквате с ки­сел разтвор: 1с.л. оцет или лимонов сок (или 2 г лимонова киселина) на 1л. вода.

Хранене

В храната ви всеки ден трябва да присъстват пресни зеленчуци и пло­дове, богати на витамини и антиоксиданти, бобови храни, ядки, съдър­жащи витамини и минерали, проте­ини от растителен произход, които са богати на желязо.

Откажете се от консервите, пър­жените, пикантните и мазните хра­ни, откажете се от бързото похапва-не на крак. Пийте повече вода, при­емайте редовно мултивитаминни комплекси.

• СУХАТА КОСА лошо отразява светлината, затова изглежда без­жизнена и унила. Тя лесно се къса, сплита, трудно се разресва и краи­щата й цъфтят. Ако имате суха коса, не я мийте прекалено често, а след измиване задължително използвай­те балсам. Полезен за косата ви ще е масажът на кожата на главата, а вредни - слънчевите лъчи. Сухата коса трябва да се боядисва много внимателно.

• УВРЕДЕНАТА КОСА. Краища­та на косата ще започнат да цъфтят, ако твърде често боядисвате или къдрите косата си. Полезно е редов­но да я подстригвате, да използвате специални шампоани и лечебни средства за увредена коса, да из­бягвате използването на сешоар.

• ДЪЛГАТА КОСА - красива и женствена, но за съжаление често краищата й се раздвояват. Това се получава, защото мазнината, която отделят порите върху кожата на гла­вата, не може да се разпредели рав­номерно по цялата коса. Затова е необходимо редовно да подстригва­те краищата на косата си, а най-добре е, ако това се прави с "горе­щи" ножици.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст