Начална страница | Красота | ДА ЗАЩИТИМ ЛИЦЕТО С ПРИРОДНИ СРЕДСТВА

ДА ЗАЩИТИМ ЛИЦЕТО С ПРИРОДНИ СРЕДСТВА

image

Маслен компрес за всеки тип кожа…

Два пласта марля или платно се потапя в чист топъл зехтин или разтопена несолена свинска мас и се налага на лицето, а отго­ре се покрива и със суха кърпа и фланела.

Мазната или пъпчива кожа е препоръчително при студ да се почисти със салицилов спирт и да се изплакне, след ко­ето да й се направи компрес с отвара от полски хвощ (1 ч. л. суха билка се вари в 1 ч. ч. вода 10 мин, а след като изстине се прецеж­да).

При зачервяване на лицето от студа или при склонна към червенина кожа се препоръчва всекидневно сутрешно измива­не със запарка от розмарин и широколист живовляк (2 суп. л. киснат в 2 л вряща вода 30 мин). Полезно е измиване със сярна мине­рална вода или разреден сок от компот от яго­ди.

При суха, чувствителна или раздразнителна кожа лицето се подготвя от вечерта, като се почис­ти със зехтин, а след 30 мин се измие с топ­ла отвара от трици. През деня, за на отк­рито, се намазва с билков лосион от липов цвят и слез (по 1 ч. л. в 1 ч. ч. вода - вари се 10 мин) и след това се напудря.

При избледняла изстудена кожа (начално измръзване) върху лицето се поставят марли, напоени с отвара от невен - сухи или свежи цветове (няколко цвята се пускат в 1/2 л вода до кипва-не). Лицето се покрива със затоплените мар­ли, а върху тях - с найлон. Остават върху него до пълно охлаждане.

Ако кожата е мазна, с бръчки, пореста или с белези от акне, прави й се маска с растителната част на гор­ната отвара, която се отмива след 15-20 мин.

При нормална кожа се правят парни бани с розов цвят. В широк съд с 1/2 л вряла вода се оставят шепа листенца да врят на тих огън и лицето се подлага на изпаренията за 10 мин. След това се оставя да изсъхне и може да се намаже с краве масло преди излизане на студ.

При застаряваща или набръчкана кожа, уморена или засушена от студа, помага маска от лайка и ленено семе (1 ч. ч. запарка от лайка се разбърква с 1 пълна суп. л. ленено семе). Топлата кашица се на­мазва върху лицето и се отмива след 15 мин. (Запарката от лайка се приготвя от 2 непълни суп. л. сухи цветове, залети с 250 мл кипяща вода и захлупени до изстиване.) След сваляне на маската лицето се почиства с розова или борова вода и поне 1 час се стои при стайна температура. При излизане на лицето се нана­ся мазен крем.

При измръзване с възпаление, размекване или мехурчета се правят промивки или компрес с отвара от смрадлика (50 г сухи наситнени листа се варят 10 мин в 1 л вода и полуохладени се прецеждат) за стягане и дезинфекция. След компреса лицето не се мие, оставя се да се за-суши и се напудря със сулфамиден прах.

В случая помага още и намазване с маслен извлек от накиснати в зехтин свети цвето­ве жълт кантарион или невен, които зазд­равяват изменената кожа и предпазват от цикатриси.

 

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст