Начална страница | Красота | РОЗОВА И СВЕЖА КАТО ГРЕЙПФРУТ

РОЗОВА И СВЕЖА КАТО ГРЕЙПФРУТ

image

Грейпфрутът влияе благот­ворно на всякакъв тип ко­жа…

Почистено и намазано само със сок от този елик­сир, всяко лице изглежда подмла­дено. Защо? Защото грей­пфрутът е съкровищница за ми­нерални соли, калий, манган и много витамини: Q А, В, Р и D.

Ако кожата е суха и отпусната

Първо,.масажирай я нежно с резенче охладен грейпфрут за няколко минути и я остави да изсъхне. После я намажи със зех­тин (на тънък слой) и я остави да престои 15 минути. Накрая нанеси маска, приготвена от 1 разбит жълтък, 1 с. л. пчелен мед и намачкан на кашичка плод. Маската престоява 30 минути и се отстранява с хлад­ка вода.

Ако е мазна

Предварително я измий с топ­ла сапунена вода или направи парна баня с малко сода бикар­бонат. Натрий лицето със сок от грейпфрут и като поизсъхне, нанеси на равномерен слой кашичка от намачканата ме­сеста част на плода. Маската престоява 15-20 минути, след което се измива с хладка вода. Грейпфрутът свива порите и премахва лъскавината.

Ако е осеяна с много бръчки

Първо, тя се почиства с браш­нен разтвор (малко брашно се разбърква в топла вода), подсушава се и се намазва със зехтин. Изчакай, докато зехтинът по­пие. Изплакни лицето с топла вода. След това нанеси маска, приготвена от 2 с. л. намачкаш парченца от грейпфрут, 1 с. л. кисело мляко, 1 с. л. оризово брашно и 1 с. л. сок от моркови. Маската се покрива с найлон. Изчаква се да подейства 30 ми­нути, след което се изплаква със студена вода и лицето от­ново се намазва с разреден с ми­нерална вода сок от грейпфрут. Ако прилагаш тази процедура 2-3 пъти седмично, тенът ти видимо ще стане по-розов, а ко­жата - по-гладка.

Ако е с лунички или пигментни петна

Лицето се натрива с парче грейпфрут и се изчаква да изсъхне. Измива се с хладка во­да. Луничките и петната се третират всеки ден за дълъг период от време. Същото се прави и против комедони.

Ако ръцете ти са напукани

За подхранване и избелване на кожата на ръцете се използва лосион, приготвен от смля­ната месеста част на плода и малко олио. Ръцете се намазват с кашата. Изчаква се 30 мину­ти, след което се измиват с топла вода.

Загрубелите и напукани лак­ти първо се накисват в сапуне­на баня, за да омекне кожата им. След това се натриват с парче кора от грейпфрут. Изп­лакват се и после към всеки от тях се прикрепва с помощта на марля кашичка от настъргана кора от грейпфрут. Изчакай с тези компреси 60 минути. След това измий кожата с топла сапунена вода и намажи лактите с подхранващ крем. Същата процедура се прилага и за загрубяла кожа на коленете и петите.

Антицелулитна терапия

Маслото от грейпфрут е на особена почит и в козметика­та, и в медицината. То се доби­ва чрез студено пресоване. Прилага се с успех в битката с целулита. Използва се самостоя­телно за масажи или се смесва с други масажни" антицелулитни масла. Масажното масло от грейпфрут е чудесно средство и за отстраняване на отоци по краката.

Нещо специално за деколтето

Нанеси върху кожата на де­колтето и бюста маска, при­готвена от настъргани свежи кори от грейпфрут, намачкано парче от плода, малко соево олио и малко пчелен мед. След намазването покрий кожата със затоплена памучна кърпа. Добре е да полежиш с компреса около час. След това вземи хладък душ. Намажи кожата със сок от грейпфрут и не го отмивай. За да има ефект, про­цедурата трябва да се прави поне два пъти седмично. През другите дни от седмицата мо­жеш да правиш само намазвания със сок от грейпфрут.

Почистващ лосион

За да светнат лицето и шия­та, намажи ги с лосион, при­готвен от сока на плода, мал­ко сурово прясно мляко и 1 ч. л. мед. Изчакай 10 минути, след което изплакни с хладка Вода. За да има ефект, проце­дурата се прави 2-3 пъти сед­мично. През останалите дни кожата се обтрива с разре­ден с минерална Вода сок от грейпфрут.

Защо се отслабва от грейпфрута

Американски учени открит на какво се дължи незаменимостта на грейпфрута в борбата с наднорменото тегло - на пектина в съдържанието му.

1. Топи мазнините благодарение на пектина захарите се усвояват по-бързо, а неусвоените пък се елиминират по-лесно. Доказано е също, че ако половин час преди хранене изядеш 1/2 грей­пфрут, ще ускориш метаболизма и тялото по-бързо ще се справи с постъпилите мазнини и захари от храната. Чудесно, защото точно неизползваните за енергия мазнини и захари се превръ­щат в телесни мазнини!

2. Притъпява чувството за глад Пектинът 6 състава на грейпфрута се свързва с водата в стомаха и увеличава обема на съдържимото му. Затова дълго време след като си изяла 1 грейпфрут, не чувстваш глад.

З. Стабилизира нивата на инсулин, по-известен като „хормона на глада" За много процеси, протичащи 6 човешкия организъм, инсулинът е полезен, но със сигурност е виновен за напълняването. Когато хапнем повече въглехидратни или мазни храни, нивото на инсулин се увели­чава, а увеличеното му количество провокира образуването на ензими, които блокират разгражда­нето на захарите и мазнините. Високото съдържание на инсулин в кръвта събужда вълчи глад. Особено за нещо сладко. Когато го заситим с парче торта например, тялото ни произвежда още повече инсулин, което отново поражда глад. Пектинът в състава на грейпфрута разкъсва този дяволски кръг. Ако изядеш половин или цял грейпфрут, когато изпиташ глад за сладко, желанието ти за шоколад или петифура веднага ще секне.

сочна полезна запусна

РЕЦЕПТА ОТ АЗИАТСКАТА КУХНЯ

Продукти за 6 порции; 3 неголеми грей­пфрута, опаковка сушени калмари ,  2 с. л. сусам, 1/2 ч. л. сусамово масло

Приготвяне: 1. Грейпфрутите се измиват и се изтриват с хавлиена кърпа. Всеки един плод се разполовява и всяка половинка се изтърбушва с помощта на остра чаена лъ­жичка. Месото на плодовете се нарязва на едри парчета. Получените „чашки" се почистват от белите ципи.    Сушените калма­ри се нарязват на тънки сламки или се разде­лят с ръце на Влакна.    Сусамът се запържва до златисто в тиган с незалепващо покри­тие (без да се слага олио). Всички съставки се смесват и се подправят със сусамово олио. По желание салатата може да се подправи със смлян черен пипер или с нарязан на ситно зелен лук. Сервира се в грейпфрутените „чашки".

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст