Начална страница | Красота | ЗА АБИТУРИЕНТКИ- УЖАС, ПОРТОКАЛОВА КОЖА!

ЗА АБИТУРИЕНТКИ- УЖАС, ПОРТОКАЛОВА КОЖА!

image

Зимният сезон е време, когато обикновено натруп­ваме повече килограми…,

по-малко се движим и чес­то "се сдобиваме" с целулит. Само един поглед в огледалото може да изпа­ри удоволствието да се ог­ледате, защото виждате портокаловата си кожа на бедрата, дупето и на дру­ги места. Кои са най-важ­ните въпроси за целулита и техните отговори.

1. Целулит? Какво е това? Почти 80 % от жените страдат от т.нар. портокалова ко­жа. Тя се появява, ко­гато съединителната тъкан е прекалено слаба, за да задър­жи мастните клетки в най-горния слой на кожата. Така се появяват видимите гра­павини.

2. Защо жените страдат най-често от целулит? Защото имат по-тънка ко­жа от мъжете. Това се дъл­жи на подредбата на т.нар. колагенови нишки. Това са нишките в кожата, които се грижат за здра­вината й при нараняване. Докато при мъжете те са подредени мрежесто, при жените са разположени паралелно. Затова женс­ката кожа е много по-разтеглива, което е особено важно при бременност.

3. Въпрос на възраст или на тегло е този проб­лем? Целулитът може да се появи във всяка въз­раст, при слаби и пълни жени. Някои откриват пър­вите белези още в начало­то на 20-те си години, а с възрастта те се увелича­ват, когато съединителна­та тъкан стане още по-сла­ба.

4. Помага ли масажът? Портокаловата кожа не може да се премахне на­пълно чрез масаж. При то­ва редовните ежедневни масажи с четка и антицелулитен крем са особено ефикасни. Те стимулират оро­сяването и стягат тъканта. Ос­вен това пома­гат вана или компреси     с морска    сол или екстракт от водорасли - те прочист­ват , и  изг­лаждат ко­жата.

5. Какво вреди на съе­динителната тъкан? Неп­равилното хранене с пре­калено много въглехидра­ти, захар, сол и мазнини стимулира появата на це­лулит. Ограниченото дви­жение също е отрицателен фактор. Особено вреден е никотинът, защото той не само разширява кръво­носните съдове и затруд­нява обмяната на вещест­вата, а и вреди директно на колагенната структура на съединителната тъкан.

6. Колко важно е хра­ненето? Ако се храните правилно /например да пиете много течности, яде­те пълнозърнести продук­ти, риба, пресни плодове и зеленчуци/ можете значи­телно да намалите целулита. При наднормено тегло трябва да отслабва­те   бавно   и продължител­но - само така мастните клет­ки ще се сма­лят. Радикални­те диети само за­дълбочават проб­лема, защото при бързо разгражда­не на мазнините се образуват съедине­ния, които вредят на колагенните нишки.

И при всяко напълня­ване целулитът се усилва.

7. Кой спорт е полезен и помага? Особено под­ходящи са спортове като: джогинг, плуване, аеробика за корема, краката и дупето. Същевременно мускулите трябва да бъдат укрепвани чрез силови тренировки.

8. Може ли портокало­вата кожа да се опери­ра? Изсмукването на маз­нини - т.нар. липосукция -може да ви направи сла­би, но грапавините не из­чезват винаги, дори поня­кога се влошават.

9. Помагат ли кремове­те против целулит? Осо­бено ефикасни са кремове с ретинол, кофеин или во­дорасли. Ретинолът стяга кожата, кофеинът стиму­лира обмяната на вещест­вата в клетките, а водо­раслите набавят влажност.

10. Има ли три­кове, които прикриват целулита? Да! Ето една възможност да прикриете целулита, ако не е прекалено силен: направете пилинг на краката, обезкосмете ги и по-късно потъмнете изкуствено тена си с подходящи кремове. Кремове за блясък  с  отразяващи светлината пигменти ка­рат кожата да изг­лежда коприне­на.

Никога не носете прозрачни, лъскави панталони или плътно по вас, защото това подчертава портокаловата кожа! По-доб­ре изберете леки и нежни материи. На плажа прикривайте дупето и бед­рата си под плажна кърпа като допълнение на банс­кия костюм.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст