Начална страница | Красота | ХУБОСТ ОТ ПРОЛЕТНИ ЦВЕТЯ

ХУБОСТ ОТ ПРОЛЕТНИ ЦВЕТЯ

image

Ако сте набрали от градината или от разход­ката в планината красиви пролетни цветя, не изхвърляйте букета, когато увехне…

Изсушете го и го използвайте... за красо­тата си. (Може да си ку­пите от аптеките сухи цветове и стръкове.

Горска виолетка (ли­лавата теменужка). Помага при мазна, груба и пореста кожа, като я предпазва от стареене и набръчкване. Направете си парна баня - в малък съд с 250 мл кипяща во­да сложете 2 пълни ч. лъ­жички наситнени сухи цвето­ве да врат на тих огън. Стой­те над парата 15 мин. (със затворени очи и прибрана ко­са). От сварените виолетки пригответе маска, като ги смесете с 2 суп. лъжици ори­зово брашно. Лицето се на­мазва и се оставя да изсъхне. Измива се със студена вода. Прави се 2-3 пъти седмично.

Жълто глухарче. Листата се използват за витаминозна салата, а сокът от цветовете и дръжките почиства и избелва пигментни или тъмни петна и лунички. Мажете ги веднъж дневно, след измиване. Сокът е полезен и за омекотяване и премахване на вроговена ко­жа на длани, лакти и пети. Прави се първо топла баня със сапун, почиства се с пем­за, след което се намазва със сока.

Градинска ружа. Корени­те й (изсушени и ситно нарязани), помагат при суха кожа, бели и черни точки по лицето, за освежаване и тонизиране. 2 суп. лъжици билка се зали­ват с 300 мл кипяща вода. След 1 час отварата се пре­цежда. В нея се топят марлени компреси, които престоя­ват на лицето 15 мин. (да1 се пазят очите!). Правят се 1-2 пъти седмично.

Лайката се използва при нормална кожа за освежаване и избелване (чрез компреси). В 2 каф. чашки вряща вода се слага 1 суп. лъжица цветове и се варят 5 мин. Киснат 10 мин. и се прецеждат. Компре­сът, натопен в отварата, прес­тоява 20 мин. на лицето.

Липов цвят. Полезен е при уморено лице, отпусната кожа, отоци по клепачите, за­червени очи. Правят се комп­реси, като отварата се при­готвя от 1 суп. лъжица сухи цветове, залети с ч. чаша вря­ща вода. След 30 мин. се прецежда. Компресът стои на лицето 20 мин. Мас­ката, приготвена от по 1 суп. лъжица лайка, бъ­зов цвят, мед и овесени ядки, сварени за 10 мин. в 300 мл вода, е полезна при мазна кожа. Тя ос­вежава, избистря тена и подобрява еластичност­та.

Кантарионът почис­тва, тонизира и регене­рира. Прилага се при завяхваща, старееща или мазна кожа с разширени пори. Лицето се обтрива с тампон, напоен в запарката от 20 г сухи цветове и дръжки, ситно на­рязани, които са киснали 20 мин в 2 ч. чаши вряща вода. Прецежда се. Ако кожата е много суха, тънка или се лю­щи, се маже с масло. То се прави от свежи цветове, зале­ти със зехтин. Престояват в стъклен съд една седмица.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст