Начална страница | Красота | КАРТОФИ ЗА ДОМАШНА КОЗМЕТИКА

КАРТОФИ ЗА ДОМАШНА КОЗМЕТИКА

image

Картофи има всяка домаки­ня в дома...

Но малцина знаят, че те могат да бъдат ефикасно козметично средство. Когато готвите в кухнята, заделете 1-2 картофа и 20 минути за себе си, за своята хубост, занема­рена от много работа. И докато храната се готви, с една малка лесна процедура с картофи ще помогнете на вашата кожа за разхубавяването и заздравява­нето й чрез безплатна и лесно постижима природна козмети­ка за лице, шия и ръце. Пред­варително кожата се измива добре, а мазната кожа се под­лага на водна пара и измиване с гореща вода и сапун, след ко­ето се подсушава. Според типа на кожата и кожните промени в нея, изберете рецепта за мас­ка, която се нанася в легнало положение за 20-30 минути.

За нормална, уморена, загрубяла или нечиста кожа върху лицето се намазва каша от свеж, настърган картоф. Той изчиства, омекотява и освежа­ва кожата.

При суха, бледа, недохранена, лющеща се или старе­еща кожа на лицето и шията - към настърган на ситно суров картоф се прибавят 2 ч.л. маз­нина (зехтин, олио, разтопено краве масло) и 1 с.л. цитрусов сок (мандарина, сладък порто­кал). След престой 30 минути, се сваля и изплаква първо с умерено топла, а после с хлад­ка вода.

При мазна кожа, широки пори, комедони (черни и бели точки) първо се прави парна баня, за да се освободи маз­ния слой. Така кожата ще при­еме хранителните вещества на картофа. Един голям, сварен, топъл и намачкан картоф, 3 с.л. сурово мляко и 1 с.л. оризово брашно (или фино счукан пре­сят ориз) - и маската е готова. Лежи се без мимики и се изми­ва с вода.

Маската може да се прило­жи с кашичка от сварен топъл картоф, запарен босилек (лис­та, цвят) или намачкан плод от киви или грейпфрут. Престой 30 минути. Изплаква се с топла вода и се подсушава. Натрива се пак със сок от киви.

Избелваща маска на ли­цето се прави при потъмняла, замърсена кожа на лицето, цветни петна и лунички. При­готвя се каша от един голям, горещ, пасиран картоф и по 1 с.л. кисело мляко и мед и 1 ч.л. кислородна вода (за мазна кожа млякото се заменя с доматен сок). След сва­ляне на маската, лицето се оставя да изсъхне и се измива първо с топла, после със студена вода. Да се пазят очите.

Маска  за шията, загрубяла или напукана кожа на ръцете - нанася се смес от равни части топло, фино намач­кано картофено пюре и 1 с.л. мляко на прах, малко олио или свинска неосолена мас -1 -2 лъжички. Престоят е 30-40 минути. След свалянето с топла вода и подсуша­ване, кожата се намазва с хранителен крем.

За почистване на кожата, особено на ръцете, се използва водата от сварените картофи. Втрива се в кожата, оставя се да изсъхне и се изплаква.

За премахване на мириз­ми от лук или риба ръцете се измиват с топла вода и сапун, избърсват се и се натриват дълбоко с картофен сок. Същото се прави и за пре­махване на вроговена кожа на лактите на ръцете или за омекотяване.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст