Начална страница | Красота | КОЗМЕТИКА С ДЪЖДОВНА ВОДА

КОЗМЕТИКА С ДЪЖДОВНА ВОДА

image

Дъждовните капки са бла­годатни не само за кожата, а и за цялата нервна систе­ма...

Стари поговорки гласят, че колкото по-дълго траят дъждовете, толкова по-освежаващо и успокояващо въздействие имат върху чо­вешката кожа и организъм. Дъждовната вода почиства много добре порите, активи­ра циркулацията на кръво­обращението и по естествен начин релаксира. Тя придава и хубав тен на лицето. С дъж­довната вода можем да си приготвим различни козме­тични смеси.Те изчистват ко­жата, подхранват я, лекуват уврежданията й.

Най-популярната смес се приготвя от равни части дъж­довна вода, прясно мляко и ечемично брашно, които се затоплят леко и в тях се при­бавя лъжичка бадемово мас­ло. С тази смес си намазваме лицето или повредените мес­та по кожата и оставаме така десетина минути. След това изтриваме маската с дъж­довна вода, която оставяме да изсъхне върху кожата.

Друго популярно средство е така нареченото тоалет­но мляко с дъждовна вода. В последната прибавяме ня­колко лъжици сурово прясно мляко и няколко лъжици мед. С тази смес си правим също такава бърза маска, която, след като изсъхне, почиства­ме отново с дъждовна вода. Отделно можем да си пригот­вим дъждовна вода за козме­тични нужди, като поставим платнена торбичка с трици да кисне за около два часа в литър дъждовна вода. След това изстискваме торбич­ката при изваждането й. С така приготвената дъждовна вода вечер си измиваме ли­цето, без да го избърсваме. При тези процедури кожата се изчиства, става гладка и еластична и не се нуждае от други козметични средства. Тази рецепта е подходяща за всички видове кожа.

При много суха кожа, ко­ято постоянно се напуква и ни създава проблеми, можем да си приготвим смес от-дъждовна вода и сок от краста­вици в равни количества. С нея кожата се почиства и подхранва много добре. При мазна кожа и разширени пори в чиста дъждовна вода изстискваме половин лимон. С тази смес измиваме лице­то си сутрин и вечер. Ефектът е бърз и много благоприятен. При силно повредена кожа, особено на лицето, можем да сварим в дъждовна вода един ситно нарязан корен от ружа. Варенето продължава, дока­то течността остане наполо­вина. В отварата поставяме и лъжица мед. След като изсти­не, намазваме лицето си и го държим така около час. След това го измиваме с дъждовна вода. Кожата бързо оздравява и става чиста и гладка.

Поне веднъж седмично можем да си правим маска - освежителна и оздравител­на, като сварим в дъждовна вода равни количества липов цвят, лайка и лавандула, до­като растенията омекнат. С тях налагаме лицето си или местата по кожата, които се нуждаят от лечение, и прес­тояваме така пет-десет мину­ти. След това се изплакваме с дъждовна вода.

При силно разширени пори, което е твърде непри­ятно за лицето, накисваме бръшлянова клонка в дъж­довна вода и добавяме една супена лъжица оцет. След седмица извлекът е готов за използване. С него измива­ме лицето си, без клепачите и очите, и след като изсъхне, го изплакваме пак с дъждов­на вода.

При засилен косопад от тази смес вечер втриваме в корените на косата, без да изплакваме - това е едно много добро средство против косопада и омазняването на косата.

Маската с дъждовна вода, в която е разбито едно яйце и е прибавена една супена лъжица зехтин, може да се прави както за поддържане на лицето, така и за бързото и успешно лекуване на рани. Сокът от кромид лук, смесен с дъждовна вода, е също много благотворен, както за повре­дена кожа, така и за трудно затварящи се рани или обри­ви. Ако затоплим дъждовна вода с лъжица олио или зех­тин и малко лимонов сок, с тази смес се изчистват много успешно и трайно от кожата грапавини, люспи и обриви. Тя лекува и загрубели ръце, ходила, напукани лакти. Дъл­боките и болезнени пукнати­ни по кожата изчезват, ако ги намазваме със смес от дъж­довна вода, прясно мляко и малко сок от праз лук. Това средство премахва и пъпките неусетно.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст