Начална страница | Красота | ПРАВИЛА ЗА ШОКОЛАДОВ ЗАГАР

ПРАВИЛА ЗА ШОКОЛАДОВ ЗАГАР

image

Навремето загорялото тяло било признак за плебейски произход…

Днес- напротив, то се свързва със суетността и модата. Тенът е обявен за привлекателен и секси още от началото на 20-те години на миналия век, когато Коко Шанел първа извежда на подиума манекенки с шоколадов загар.

През 1923 г. списание "Вог" публикува реклама на лампа за изкуствен тен. Тъкмо тя се счита за нача­лото на ново модно тече­ние, заляло целия свят. То продължава да се вихри, въпреки тревожната ста­тистика - слънчевите лъчи вредят на 74 % от мъжете и на 77% от жените. И още -онкологичните заболявания растат лавинообразно, като все повече се увели­чава ракът на кожата. По данни на Световната здравна организация всяка година се регистрират 132 хиляди случаи на рак на кожата, като в 90 на сто от тях той е свързан с пърженето на плажа.

Доказано е, че половин час дневно изтягане на ха­влията повишава имуните­та и активизира обмяната на веществата. Ултравиолетовите лъчи понижават холестерина - важна стъп­ка в профилактиката за ле­чение на атеросклероза. Слънчева терапия се пре­поръчва на хора, страдащи от депресия и хронична умора. Но с изтъняването на озоновия слой в атмос­ферата проникват вредни ултравиолетови лъчи. Противодействайте им със защитни продукти и спазвайте определени пра­вила. Ето и най-типичните заблуди.

ДОСТАТЪЧНО Е ДА СЕ НАМАЖЕТЕ С КРЕМ ИЛИ ЛОСИОН -Мазилата са само част от защитната програма. В го­рещи дни не бива да се по­казвате навън между 10 и 16 часа. Ако ви се налага да излезете, носете шапка с широка периферия, очила и леки блузи с дълги ръка­ви и ефирни поли.

ПОЛЗВАТЕ САМО ПРОДУКТИ ЗА СЛЕД СЛЪНЦЕ - Това е много вредно за кожата. Опти­малният вариант е да по­ставите крем с UV фак­тор 15-30 мин преди да отидете на плаж и дори да излезете на улицата. По­втаряйте процедурата през два часа.

ОБИЛНО НАМАЗА­НИ, СТОИТЕ ПО ЦЯЛ ДЕН КРАИ БРЕГА -Ако ползвате лосиони със SPF 15, ще намалите загара 15 пъти, отколкото без да сте се мазали. Хо­рата с чувствителна кожа изгарят за 10 минути неза­висимо от мазилото.

Какво означават надписите на слънцезащитните продукти

UVB - Поглъщане на ултравиолетовите лъчи от група В. Такива сред­ства са бариера пред изгарянията.

UVA - Предпазват от въздействието на лъче­ва група А - не много интензивна, но с т.нар. ефект на фотостареене.

UVA/UVB - Защита­ват кожата от изгаряне и стареене.

Sun Block - Блокира слънчевите лъчи. Таки­ва средства са за хора, за които загарът е твърде противопоказен.

Waterproof - Маркировката означава, че SPF не намалява дори и след час и половина къпане в море и басейн, a Water Resistanse-SPF - след 40 мин престой във вода.

Ако използвате спрей, първо пръснете на дланта. Пазете лицето, защото може да предизвикате призна­ци на задушаване.

Какви да бъдат очилата - Главният критерий при избора е наличието на UV 400. Важен е и цветът на стъклата. Офталмолозите препоръчват тъмносиви­те и тъмнозелените оттенъци. Розовите и сините по­лзвайте единствено като моден аксесоар. Непремен­но обръщайте внимание дали от вътрешната страна на рамките е написано High UV-protection.

На слънце не бива да се излагат хора с: повишено артериално налягане, заболявания на сърдечносъдо­вата система, неврастении, склеродерма, онкологич­ни проблеми, фотодерматит.

 

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст