Начална страница | Красота | КОЗМЕТИКА ОТ ГОРАТА

КОЗМЕТИКА ОТ ГОРАТА

image

В нашите гори растат дървета, чиито части (цвят, листа, кори, плодчета) съдържат активно-биологични вещества…

с лечебно и козметично действие. Кои са те и как да се приготвят като билки в дома, при какви диагнози с козметични отклонения?

ДЪБ

Лечебно-козметична дрога са корените на млади дървета и клони напролет. Изрязани на надлъжни ивици до 10 см и изсу­шени, те се продават в билкови­те аптеки. Използват се при:

Мазна коса и пърхот - косата се измива с прецедена отвара -на 1 л вода 3 с. л. кори се варят 15 мин. и киснат до охлаждане. След прецеждане с отварата се плакне косата между 2 хигиенни измивания, 3 пъти седмично.

Изпотяване и гъбички по краката и ръцете - бани, а по кожата на тялото - комп­реси. В 3 л вода се варят 30 г кори за 30 мин. и след прецеждане с отварата с температура 37 градуса С, крайниците се киснат 30 минути. След подсушава­не краката се натриват с доматен сок, оставят се да съхнат и се намазват с мазнина. С отварата се напояват компреси за части, засегнати по тяло­то, с престой до изсъхва­не без измиване.

При лош дъх, възпаление и кървене на устата и за жабуркане  на гърлото, както и за компреси на краката при умора, отоци, разширени вени и напуквания, се употребя­ва отвара (в 500 мл вода 2 с. л. дъбови кори се варят 15 мин., киснат до охлаждане и се прецежда).

БЯЛ БОР

Боровите иглички, пъпки и млади клонки съдържат етерич­но масло, танини, смолисти ве­щества и други, които предиз­викват при мазане с отварата им затопляне и зачервяване на кожата и се използват за кожен дразнител за растеж на косата и при лечение на екземи, лишеи и обриви, ишиас, невралгии, ревматизъм, подагра. Отвара: 1 с. л. наситнена изсушена дрога ври 1 мин. в кипяща вода, кисне 30 мин. и се прецежда.

ОРЕХ

Хранителни маски за суха, лю­щеща се кожа, уморена и наб­ръчкана, се правят от счукани ядки на гръцкия орех, които са богати на масло и белтъчини. Една к. ч. с кашичка от ядки све­жи или ако са сухи, се прибавят 2 ч. ч. сметана или размито сухо мляко. При измито с топла вода лице сместа престоява 30 мин. и се избърсва. Прилага се всекид­невно.

За боядисване на косата в ка­фявите цветове служат зелени­те обвивки на орехи, когато са узрели, като оцветител. В1 л во­да се варят 100 г обвивки, дока­то водата остане 1/3 от първоначалната и се прецежда.

Измитата и подсушена коса се намазва с престой 15-20 мин. (при по-дълъг престой цветът е силно интензивен). Изплаква се със слабо оцетена вода и се ос­тавя да съхне.

ЛИПА

Цветовете имат противовъзпа­лително, засушаващо хранител­но и освежаващо действие вър­ху кожата. Приготвя се запарка (в чаена чаша вряща вода за 30 мин. кисне 1 с. л. изсушен на­ситнен цвят и се прецежда. От­вара от същата смес ври 10 мин. и се използва без киснене. Правят се топли измивания на лице­то при мазна кожа и студени компреси на очите при болка, парене, умора, отоци, "торбич­ки".

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст