Начална страница | Красота | КАК НИ СЪСТАРЯВА СЛЪНЦЕТО

КАК НИ СЪСТАРЯВА СЛЪНЦЕТО

image

Златният загар докарва бръчки и петна по кожата…

Ако не приличате лицето си на слънце, почти сигурно е, че няма да имате бръчки и петна, докато не станете на 60 години. Ако обаче държите да блеснете с хубав тен, след години можете да се набръчкате като перга­мент.

Близо 90% от преждевремен­ното състарявано на кожата се дължи на излагането на слън­це, твърдят учените. Когато ул­травиолетовите лъчи бомбар­дират кожата ни, следват реак­ции, които докарват линии, бръчки и промяна в структурата и цвета на кожата на лицето.

Тя остарява по два начина. Първият е вътрешното старее­не. То се контролира от гените, които наследяваме от нашите родители. Ако майка ви изглеж­да добре на 60 години, вие също вероятно ще изглеждате така.

Вторият начин е външно ста­реене. Причинява се от замър­сяване, пушене, стрес и излага­не на слънце. От всички тях слънцето е най-опасното.

"Ако искате да разберете как би изглеждала кожата ви без изгарянията от слънцето, по­гледнете кожата,на задните си части - съветват лекарите. Тази кожа се излага най-рядко на слънце, за­това може да се убедите колко неповредена от лъчите е."

Независимо от това колко младеете, слънчевите лъчи не прощават на никого. Затова ни­кога не излизайте от къщи, преди да си сложите защитен крем поне с фактор 15.

Предпазният крем не само спира увреждането на кожата, но и може да обърне ефекта от | предишните "грехове" към нея. Учени от Австралия установи­ха, че когато хората носят защи­тен крем цял ден, белезите от слънчеви изгаряния започват да изчезват.

Кремът обаче трябва да ви ха­ресва. Изберете препарат, който ухае хубаво и се понася до­бре от кожата ви.

Нанесете го, преди да излезе­те от къщи. Мнозина от нас вредят на кожата си, защото ча­кат да се появят на слънце и чак тогава да се намажат с крем. Защитните препарати трябва да се слагат 20-30 минути преди да се покажете навън, за да по­пият в кожата и да започнат да действат.

Мажете допълнително крем на лицето си на всеки 60-90 ми­нути. Уверете се, че той ви предпазва едновременно от ул­травиолетови В и А лъчи.

По-влажната кожа страда по-малко от вредния ефект на ул­травиолетовите лъчи. Използ­вайте всекидневно овлажните-ли или тонизатори.

Добре е да се мажете и с кре­мове антиоксиданти. Те пома­гат на кожата да се справи с вредата от слънчевите лъчи. Спазвайте правилата и през зи­мата.

Лицето след 20 години

Появяват се фини линии около очите и устата, където кожата е най-тънка. Всяка малка бръчка е еквивалент на 9 дни изла­гане на следобедно слънце плюс 15-20 го­дини, за да се образува. Така че линиите, които се появяват сега, са резултат от игри­те ви в училищния двор.

Лунички. "Колкото повече лунички има­те, толкова повече слънцето е състарило вашата кожа", твърди експертката Лора Бичморе.

Бенки. През 20-те и 30-те ни години се увеличават след излагането на слънце.

Дехидрационни линии. Ако не възста­новявате баланса на кожата с овлажните-ли, тя става на тънки линии по бузите.

Матова кожа. Когато се изсушава, кожа­та губи блясък, изглежда сива и на люспи.

…30 години

Увеличават се бръчките около очите и устата. Появяват се линии по челото. Ако сте бил и запалени почитатели на пла­жа като тийнейджъри, сега ще плащате.

Започва да се появява вредата от слън­цето на вашия колаген и еластин. Веще­ствата поддържат структурата на кожа­та, когато нивата им намаляват, кожата се набръчква в най-подвижните зони око­ло очите, устата и челото.

Нарастват порите. Поддържат ги влак­ната на еластина и колагена. Когато те започнат да намаляват, порите се отпу­скат и се уголемяват.

Петна. Между 35-ата и 45-ата година губим 10% от нашите меланоцити. В ре­зултат кожата ни не добива равномерен загар и изглежда на петна.

… 40 години

Появяват се дълбоки бръчки от носа към устата. Те са резултат от загубата на естествените мазнини в кожата и разру­шаването на колагена и еластина. Ъглите на устата увисват надолу.

Жълтеникав цвят. Докато лицето е из­ложено на слънцето, кожата произвежда повече кератин, който я удебелява. Той се натрупва и след 40-те години кожата ви вече жълтее, особено около очите.

Червени капилярчета. Изтъняването на участъци от кожата означава, че про­блемите под повърхността й стават по-за­бележими. Започват да се виждат спука­ни капиляри около носа и бузите.

Кръгове под очите. Ултравиолетови­те лъчи разширяват кръвоносните съдо­ве. С възрастта вените все по-трудно се прибират до нормалните си размери.

… 50 години

Кожата на лицето се изсушава и удебе­лява, изглежда сбръчкана. Нищо не може да я спаси освен пластична операция.

Двойна брадичка. Лицевите мускули се отпускат с деградирането на колагена и еластина. Появява се двойна брадичка. Носът изглежда по-дълъг и по-тънък. С отпускането на всички мускули на лицето той също клюмва надолу.

Пред ракови петна. Ракът на кожата може да се появи във всяка възраст, но става все по-вероятен с напредването на годините. Могат да започнат да се появя­ват малки червени люспести или твърди петна. Първоначално те са безвредни, но трябва да се наблюдават, за да не се превърнат в туморни. Следете и за поява­та на нови черни бенки. Те могат да се окажат опасен признак.

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст