Начална страница | Красота | КОЖАТА, КОЯТО НИ ИЗДАВА

КОЖАТА, КОЯТО НИ ИЗДАВА

image

„Не изглаждайте бръчките ми!...

Вложила съм толкова години, за да ги получа"

Ана Маняни

Покажи ми кожата си и ще ти кажа какво ти липсва! Кожата е не само „граничен" орган на тялото, но и огледало на вътрешното състояние на организма. Върху нея се отразява всичко - и здравословното ни състо­яние, и настроението. Може ли коз­метиката да помогне при отклонения от нормалния вид на кожата?

НАРУШЕНИЯ В ПИГМЕНТАЦИЯТА

Най-често срещани са така на­речените родилни петна - кафеника­ви петна с неправилна форма по ли­цето, предимно на челото и слепо­очията. След раждането те обикно­вено изчезват спонтанно.

Хиперпигментацията, при която кожата става по-кафява, може да бъде симптом за заболяване на хи­пофизата, щитовидната жлеза, чер­ния дроб и надбъбречните жлези. Може да се дължи на нарушено храносмилане и на тумор на яйчни­ците, Среща се и през менопаузата, при използване на противозачатъчни таблетки или на някои лекарствени препарати. Възможно е обаче при­чините да са съвсем прозаични -например продължително излагане на слънце без защитни средства. Отстрани ли се причинителят, пиг­ментацията изчезва.

По-неприятен е дерматитът, при който се получават трайни кафяви петна на местата, влизали в контакт с парфюм, съдържащ бергамотово масло и изложени след това на слънце. Налага се кожният лекар да предпише средство за депигментация на кожата.

ЧЕРВЕНИ ПЕТНА И ОБРИВИ

Възможни причинители: неправил­но хранене, хормонални наруше­ния, стрес, никотин, алкохол, химика­ли, неподходящи козметични сред­ства, прекалено интензивни слънче­ви бани. Много често се дължат и на алергии към храни и консерванти. Появяват се по лицето, шията, гърди­те и на други места, В по-леките слу­чаи са съпътствани от сърбеж, в по-тежките възникват отоци по лицето, устните и езика. Най-честият алерген е никелът. Човек може да избягва ни­келовата бижутерия, но никел се среща и в храната. Съдържанието му в зеленчуците варира в зависимост от структурата на почвата и от начина на торене. В консервирани­те зеленчуци той е повече, отколкото в пресните. Но няма надежден ме­тод за установяване на съдържание­то на метали в хранителните продук­ти.

Червените петна по лицето могат да бъдат първи симптом за розацея. Предполага се, че тя се дължи на нарушени кръвоносни съдове. Пет­ната стават трайни, появяват се раз­ширени кръвоносни съдове, стига се до гнойни обриви, а накрая до така наречения карфиолообразен нос. Розацеята протича с подобре­ния и влошавания, но не се лекува.

СТРИЙ

Получават се по време на бре­менност и се дължат на рязко над­даване, а след това сваляне на ки­лограми или на нарушаване на хор­моналното равновесие през пубер­тета. Като превантивна мярка, се препоръчва да се избягват радикал­ните диети и прекалено тесните дре­хи. Бременната трябва да масажи­ра рисковите участъци с препарати, които стимулират производството на еластин и укрепват подкожната съе­динителна тъкан.

СБРЪЧКАНА КОЖА НА ШИЯТА И ДЕКОЛТЕТО

Кожата в тези участъци се на­бръчква поради изтъняване и липса на подкожна мазнина, неправилни или недостатъчни козметични грижи, интензивно излагане на слънце или ултравиолетово облъчване в сола­риум. Като превантивна мярка се препоръчва при нанасянето на крем никога да не се забравят шията и деколтето, да се избягва излага­нето на слънце и да се пият много течности /най-малко 2-3 л дневно/. Подходящи са кремовете с розма­рин, хмел или алое вера, които се втриват два пъти дневно с кръгооб­разни движения. Добър е ефектът от йонофорезата и масажа в козмети­чен салон.

ЧЕРВЕНИ ЖИЛКИ

Дължат се на вродено предраз­положение, разширени кръвоносни съдове или отпусната тъкан и лошо оросяване. Като превантивна мярка се препоръчва да се избягват резки­те температурни промени на възду­ха, алкохолът и никотинът. Добро средство са билковите компреси и козметичните препарати без кон­серванти.

НАПУКАНИ ПЕТИ

Кожата на петите загрубява в ре­зултат на механично дразнене - на­тиск и триене, Затова колкото се може по-често ходете боси - вкъщи, на плажа или по тревата. Носете удобни обувки, Редовно почиствайте петите след омекотяваща баня с пемза или специална пила и ги ма­жете с мазен подхранващ крем.

ЗАГРУБЯЛА КОЖА

Всекидневният горещ душ и пре­калено честото използване на сапун или гел за баня лишава кожата от не­обходимото й количество мазнини и влага и тя загрубява. Къпете се с хладка вода, качествени сапуни или шампоани за тяло. Препоръчва се редовен интензивен пилинг, козмети­ка за тяло с плодови киселини за сти­мулиране на регенерирането на клетките и масаж на цялото тяло.

РАЗШИРЕНИ ПОРИ

Получава се при повишено про­изводство на мазнини. Процесът е обусловен генетически и хормонал­но. Препоръчителни мерки: парна баня с екстракт от лайка, подходящи маски за лице, които свиват порите, редовен пилинг.

АКНЕ

През лятото то затихва, но през есента отново се изостря. Препо­ръчва се съблюдаване на храните­лен режим и правилен начин на жи­вот.

ПРИЯТЕЛИ НА КОЖАТА

АЛОЕ ВЕРА - на външен вид това рас­тение изглежда доста неугледно, но всъщ­ност дава много, за да бъде кожата ни кра­сива. То действа антибактериално, подоб­рява кръвоснабдяването на кожата, помага за възстановяването й и предотвратява за­пушването на мастните жлези. Който пие сока от това растение, осигурява на орга­низма си аминокиселини, ензими и минера­ли.

ВИТАМИН В5 - съдържа се в ензима, който помага за обновяването на повърх­ностния слой на кожата. От голямо значе­ние е при възстановяването на наранена кожа. Съдържа се в броколите и пълнозърнестия хляб.

МОРСКАТА ВОДА - дезинфекцира и дава нови сили на кожата. Много кожни проблеми отпадат след летуване на море.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст