Начална страница | Красота | ДА БОЯДИСВАМЕ ИЛИ ДА НЕ БОЯДИСВАМЕ КОСАТА?

ДА БОЯДИСВАМЕ ИЛИ ДА НЕ БОЯДИСВАМЕ КОСАТА?

image

Омръзнало ви е да се гледа­те с един и същи цвят на коса­та?...

Или ви се иска да изненада­те любимия с неочаквана про­мяна? Ако новият цвят ще накло­ни везната в полза на доброто ви самочувствие, действайте!

Отмиващи се оцветители

Те са откритието на нашето столетие. Цветните пигменти об­виват косъма с нежен филм, без да нарушават неговата структу­ра, И да не се харесате с новия цвят, няма страшно: той ще из­чезне за няколко седмици. Още по-краткотрайно оцветяване се постига с гел и пяна - до първо­то измиване на косата. А с цве­тен лак ефектът ще е най-кратък - докато го свалите с разресване. Но ако косата ви е изрусе­на и изсушена от слънцето или от трайно къдрене, косъмът бук­вално „изпива" оцветителя и при неподходящ цвят ще трябва да го изтърпите по-дълго.

За да направите подходящ из­бор, трябва да се съобразите с естествения си цвят.

Светлоруса коса. Ако я оц­ветите в меднорусо, ще придо­бие красив златист блясък. В случай че е изсветляла от слън­цето, ще я освежи сребрист оц­ветител.

Средноруса коса. Бежово-русият нюанс е неутрален, с пепеляворусия ще постигнете само блясък, а със златисторусия - прекрасни светлинни бликове.

Тъмнорусата и средно русата коса има най-големи възмож­ности за оцветяване, дори до червено. Ако се колебаете, опи­тайте нещо по-консервативно, например средно кестеняво. Ко­сата ви ще придобие леко червеникав, ненатрапчив оттенък.

Тъмнокестенявата коса може да се оцвети до черно. Трябва обаче да имате пред­вид, че черните оцветители не придават блясък, напротив - от тях кестенявите коси изглеждат леко матови. Препоръчва се ма­хагон или мед.

Червените коси рядко имат нужда от оцветител - в края на лятото или ако се появят сре­бърни нишки. Подходящи нюан­си: златисторусо, червеникаво-русо, мед и махагон.

Ако се прошарвате, ориенти­райте се към средно кестенявото, Сивите косми ще придобият приятен цвят, а останалите -красив блясък. Същото важи, когато 30% от космите са побе­лели. С оцветители те няма да се боядисат, но ще получат интересен нюанс.

Прошарената черна коса не може да се боядиса с отмива­щите се оцветители, но сребър­ният цвят е ефектен. Виолетовите пигменти в него правят побеле­лите косми по-искрящи, а чер­ното става по-интензивно.

Светли кичури в тъмни коси и обратно - тъмни, дори черни крайчета в светлоруси коси, Важно е правилно да изберете цвета, за да пасва на основния ви цвят. А за да изглеждате ес­тествено, не експериментирай­те сами, а оставете всичко в ръ­цете на фризьора.

Изрусяване

Това е една от най-драстич­ните намеси в структурата на косъма, защото му се отнемат част от оцветяващите пигменти, Най-добре е да се направи от фризьор, особено ако е за пръв път и косата е тъмна, Изрусена­та коса изисква по-внимателен подбор на козметика - шампоа­ни и балсами, маски за подх­ранване с ниско алкохолно съ­държание, както и повишено внимание при контакт със слън­цето, морската и хлорираната вода,

Боядисване

Това е също необратим про­цес като изрусяването, Цветни­те пигменти проникват в самия косъм и макар че постепенно се отмиват, цветът се запазва за дълго. Боядисването не увреж­да и не изтощава косъма, ако се спазва предписаната техно­логия. Първото боядисване е добре да се направи от фри­зьор, а след това и сами може­те да поддържате цвета. Еднов­ременно може да използвате и шампоани-оцветители за осве­жаване на цвета.

 

Добавете към: del.icio.us | Digg | Svejo.net | Facebook
  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст